Published On: Uto, sij. 23rd, 2018

Specijalisti napuštaju zdravstvo: “Sustav opstaje na herojstvu i mazohizmu radnika”

“Republiku Srpsku od prosinca prošle godine do danas napustila su 53 liječnika specijalista“, tvrdi Miodrag Femić, predsjednik Strukovnoga sindikata doktora medicine u RS.

“Dosad je ukupno otišlo 11,2 posto liječnika od ukupnoga broja medicinskih radnika koji su otišli iz RS-a”, rekao je Femić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odlazak kadra i loš materijalni status zdravstvenih radnika u RS-u je, kaže, jedan od razloga da strukovni sindikati doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara u RS-u krenu u pripreme za generalni štrajk, u skladu sa zakonom, iako se nada da do toga neće doći i da će Vlada i resorno ministarstvo pristati na pregovore o povećanju plaća za 25 posto.

“Štrajk može samo odložiti to da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a krene u pregovore o povećanju plaća i da do toga dođe”, rekao je Femić, ističući da dosad s njima nitko nije pregovarao, iako su upozoravali da zdravstveni radnici u RS-u više nisu u stanju pružiti pacijentima kompletnu zdravstvenu uslugu, u skladu sa zakonom.

Za to, navodi, nema dovoljno sredstava, zdravstvenih radnika, materijala i adekvatnih uvjeta za rad.

“Ovaj sustav opstaje na herojstvu i mazohizmu zdravstvenih radnika, koji nesebičnim angažmanom pokušavaju riješiti sve probleme”, ustvrdio je Femić.

Ponovio je stav da je Strukovni sindikati doktora medicine u RS-u reprezentativan sindikat.

(Fena)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer