Published On: Čet, sij 30th, 2014

SPAŠAVANJE VOJNIKA VALENTINA: Austrija upućuje još jedan kontigent u Hercegovinu

BEČ – Austrija će na ljeto uputiti dodatnih 130 vojnika u međunarodnu vojnu misiju pod komandom EU u Bosni i Hercegovini.

“Povećat kontingent, to je već odlučeno”, najavio je ministar obrane Gerald Klug u izjavi bečkom dnevniku “Kurir”.

Dodatni vojnici iz Austrije treba nadomjeste mađarski kontingent, koji se povlači iz Bosne.

Trenutno je u okviru misije EU u Bosni stacionirano oko 190 vojnika iz Austrije.

Inače u međunarodnim misijama diljem svijeta Austrija aktualno ima oko 800 vojnika, au programu austrijske vlade predviđeno je 1.100 vojnika.

Ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurtz nedavno je zatražio da se poštuje dogovor i povećati broj vojnika u međunarodnim misijama.

“Mjereno po veličini Austrije, u usporedbi s drugim zemljama već smo vrlo jako zastupljeni”, kazao je Klug.

On je pozdravio uspostavu misije EU u Centralnoj Africi, ocijenivši da je to signal da Europa preuzima više odgovornosti za svoju sigurnost.

“Bezbjednost za Europu, a tako i Austriju zahtjeva aktivnu sigurnosnu politiku. Moramo biti prisutni svugdje tamo gdje nastaju krize”, kazao je ministar obrane neisključujući mogućnost sudjelovanja austrijske vojske u misijama u Maliju i Centralnoj Africi, koje su pod mandatom UN.

Trenutno Generalštab austrijske vojske analizira moguće sudjelovanje u ovom misijama.

Generalštab analizira i povećanje broja vojnika na Kosovu, pošto je od strane NATO u Beč pristigao takav zahtjev.Na temelju rezultata analize ministar će donijeti odluku i usuglasiti je s vladom.

Šef austrijske diplomacije Kurtz je izrazio zadovoljstvo odlukom o povećanju broja vojnika u misiji u Bosni.

“Šest nedjelja nakon usvajanja programa vlade počela je prva primjena”, konstatirao je on dodajući da je brzo povećanje važan i dobar korak, koji podvlači da je prioritet Austrije zapadni Balkan.