Published On: Mon, Jun 6th, 2016

Spašavanje vojnika Tome baš i ne ide: Nitko ne želi ići s njim

Neki od članova predsjedništva su tražili da Karamarko odstupi, ali na kraju sjednice nije bilo ni glasanja, Karamarko ih je pitao žele li, svi su odustali.

Nama je najbitnije što prije formirati novu većinu, a koliko ja znam, Brkić neće snositi sankcije. Ostao je u manjini. Karamarko je još više preuzeo stranku u svoje ruke, rekao je Darko Milinović. Nakon pobjede nad Rimljanima epirski kralj Pir rekao je: “Još jedna takva pobjeda i gotovi smo”…

Neki su glasali nedolaskom

U sličnoj se situaciji nakon subotnje “pobjede” nalazi i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Ipak, već dan kasnije postalo je savršeno jasno da je preslagivanje s njim sve teže zamislivo. HDSSB i Hrid poručili su da će biti protiv Karamarka. Manjinci su također upitni. Milorad Pupovac rekao je da “ohrabruje građanski otpor ustaškim idejama koji postoji u Hrvatskoj, ali je presudno da se tome suprotstave i HDZ i Crkva.”

Glavaš i Prgomet ga neće

Povrh toga, jača i otpor iz stranke. Milijan Brkić na sjednicama predsjedništva i središnjeg odbora HDZ-a u subotu doista nije imao dovoljno snage natjerati Karamarka na uzmak, ali čini se da je to bio tek početak. To je prvi put u četvrt stoljeća HDZ-a da drugi čovjek stranke tako ruši predsjednika. Brkić je uz sebe imao Josipu Rimac, Milana Kovača i Ivanu Maletić, no ljudi koji nisu došli također su poslali jasnu poruku. Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Stier, Gordan Jandroković, Damir Jelić, Branko Bačić, nedolaskom na središnji odbor bojkotirali su šefa.

– U stranci su očajni – govori nam dugogodišnji član HDZ-a.

– Svi vide da postoji samo jedna alternativa – ili Tomo ili stranka i Vlada. Samo se jedno može spasiti. Najelegantnije rješenje bilo bi da on sam shvati i da se povuče. Ali neće, on je stravično uporan…On je sve ovo izveo samo zato da bi spriječio glasovanje u Saboru, upravo zato što je znao da ne stoji dobro ni u Hridi ni kod Glavaša, a vjerojatno ni kod Pupovca i Radina – kaže nam izvor iz stranke blizak Brkiću pa dodaje:

– Još je licemjernije što je na predsjedništvu tražio da se ide u preslagivanje Vlade tvrdeći da je blizu većine. Kako može dobiti 76 glasova za preslagivanje ako i sam vidi da će veći broj glasova biti protiv njega?

Drugi izvor nam kaže:

– Ide cijela skupina HDZ-ovaca protiv njega. Na predsjedništvu smo vidjeli da nije realan političar i da je najvažniji sam sebi. Već danas se potvrđuje da je Milijan Brkić bio u pravu: HDSSB neće podržati Karamarka, ali neće ni Branko Hrg, koji je to najavio u intervjuu na TV-u. Znači da je Tomo blefirao, lagao. Karamarko je postupio sebično, žrtvuje stranku da bi spasio sebe. Ali to će kratko trajati. Točno dok se ne pokaže da nema većinu!

Panenić mu se narugao

Protivnici u stranci smatraju da bi Karamarko, zbog laganja stranke o “većini” i “preslagivanju” morao dati ostavku.

I Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić se na Facebooku referirao na situaciju u HDZ-u:

– U središnjici HDZ-a u Zagrebu svjesni su da je jedan njihov bivši stranački predsjednik već stradao zbog korupcije te da će još jedna majka primiti telegram sličnog sadržaja…

foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milinović 2012.: Karamarko nas je izdao

Smatram da je Karamarko omogućio kriminalizaciju HDZ-a, govorio je 2012. Dado Milinović. Optužio ga je da je izvršio tri udara na HDZ: “Prvi, izdaja HDZ-a s Manolićem, drugi, s Mesićem, treći, možda najbitniji, godinama niti jedna krađa niti afera nije otkrivena bez naredbe međunarodne zajednice”…

Milinović 2016.: Tomo je vođa, jedino on može na čelo vlade

Karamarko je u posljednje četiri godine redom pobjeđivao. Pokazao je da je lider. Smatram da jako dobro vodi stranku i to je razlog zašto sam stao iza njega, rekao je Milinović u subotu. U intervjuu Večernjem listu bio je nešto određeniji: “Hrvatska treba dobiti manjinsku vladu, do proljeća, a onda izbori”.

Boris Rašeta l 24sata.hr