Published On: Ned, sij. 28th, 2018

Španjolski Ustavni sud onemogućio imenovanje Puigdemonta

Španjolski Ustavni sud nije suspendirao kandidaturu Carlesa Puigdemonta za predsjednika vlade Katalonije, no blokirat će njegovo imenovanje ako se Puigdemont osobno ne pojavi u parlamentu u Barceloni, objavljeno je na mrežnoj stranici suda. Time je zapravo zabranio njegov izbor jer Puigdemont ne može prijeći španjolsku granicu, a da ne bude uhićen.

Španjolska vlada u petak je zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Puigdemonta jer je optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države te mu ako se vrati u zemlju prijeti uhićenje. Puigdemont, koji od 29. listopada živi u Belgiji, jedini je kandidat za predsjednika vlade pokrajine Katalonije sa 7,5 milijuna stanovnika. Na tu ga je dužnost imenovao novi predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent, zagovornik nezavisnosti Katalonije. Nakon što je vlada u Madridu uložila žalbu, o njoj je Ustavni sud u subotu raspravljao sedam sati, prenosi HRT.

Zagovornici nezavisnosti namjeravaju Carles Puigdemonta imenovati na daljinu, odnosno izglasati dok je u Belgiji. Prema odluci Ustavnog suda takvo imenovanje preko televizijskog ekrana neće biti dopušteno. Neće biti niti dopušteno prenošenje Puigdemontova glasa na drugog zastupnika u parlamentu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer