Published On: Sri, velj 26th, 2014

Rajoy: Neće biti referenduma o nezavisnosti Katalonije

Španjolski premijer Marijano Rajoy danas je izjavio da se referendum o nezavisnosti Katalonije, planiran za 9. studeni, neće održati jer je nelegalan, objavili su španjolski mediji.

”Taj referendum se ne može održati i on nije legalan”, rekao je Rajoy u španjolskom parlamentu tijekom godišnjeg govora o stanju nacije, a prenijela je agencija AFP.

”Samo čitav španjolski narodi ima pravo odlučiti što je Španjolska. Nitko ne može jednostrano lišiti čitav španjolski narod prava da odlučuje o svojoj sudbini”, istaknuo je premijer.

Vladajuća koalicija u španjolskoj provinciji Kataloniji, na čelu s Arturom Masom, kao i većina drugih tamošnjih stranaka, planira da 09. studenog ove godine bude održan referendum na kojem će glasačima biti postavljena dva pitanja: “Da li mislite da Katalonija treba biti država, da ili ne?” i “Ako ste odgovorili sa da, želite li da ta država bude nezavisna, da ili ne?”

Najnovije ankete provedene u Kataloniji pokazuju da u toj pokrajini ima daleko više glasača koji su skloniji većoj autonomiji ili čak i nezavisnosti od onih koji podržavaju ostanak u Španjolskoj, prenosi Tanjug.

Katalonija ima 7,5 milijuna stanovnika, u bruto domaćem proizvodu Španjolske sudjeluje s jednom petinom, a u španjolskom izvozu ima još veći udio.