Published On: Sri, stu 7th, 2018

Španjolska zabranila kosovsku zastavu

Karatisti s Kosova na Svjetskom prvenstvu u karateu u Madridu sudjeluju bez državnih obilježja. Zastava nema ni u sportskoj hali, prenose kosovski mediji.

Naime, kako piše “Koha ditore”, španska Vlada, koja se oštro protivi nezavisnosti Kosova, odlučila je da zabrani isticanje državnih simbola Kosova na pomenutom takmičenju, kao i u samoj hali, gdje se takmičenja odvijaju od 5. do 11. novembra.

Iako su ostali sudionici tog takmičenja na poleđini kimona imali obilježja svojih država, karatistima s Kosova natpis KOS nije bio dozvoljen, već je na tom mjestu pisalo WFK — Svjetska karate federacija. Međutim, “Koha” navodi da reakcije s Kosova povodom te odluke španske Vlade još nije bilo. Olimpijski komitet Kosova se također nije oglašavao.

Također, i Karate federacija Kosova izabrala je da ne kaže ništa povodom ove odluke, dok je informaciju o tome da kosovska reprezentacija ima “nejednak tretman”potvrdila tek nakon zahtjeva koji joj je “Koha ditore” uputila.

Španjolska se, podsjetimo, zbog vlastite situacije s Katalonijom, koja teži ka nezavisnosti, snažno protivi nezavisnosti Kosova.

U aprilu ove godine španski predsjednik Marijano Rahoj “okrenuo je naglavačke” Brisel, kada je odbio da stavi svoj potpis na zajedničku deklaraciju, koja je trebalo da bude objavljena tijekom samita EU — Zapadni Balkan u Sofiji.

Prethodno je španski “Pais” prenio da je Španjolskastavila veto na prijedlog teksta zajedničke deklaracije, s ciljem da se ime i potpis Rahoja ne nađu u istom dokumentu i na istom nivou s predstavnikom teritorije čiju državnost Španjolska nije priznala.

Rahoj na kraju nije ni otišao na taj samit, a Španjolska je bila predstavljena na nižem diplomatskom nivou.