Published On: Sub, lis 28th, 2017

Španjolska vlada smijenila šefa katalonske policije

Španjolska vlada objavila je danas u Službenom listu da je smijenila zapovjednika katalonske policije dan pošto je ta sjeverostočna pokrajina proglasila neovisnost, a u internom naputku katalonska policija poziva svoje pripadnike da se ponašaju neutralno.

Josep Lluis Trapero, operativni zapovjednik katalonske policije smijenjen je u okviru mjera koje je Madrid donio u petak navečer i počeo provoditi: smjenu katalonske vlade, preuzimanje upravljanja nad Katalonijom i raspisivanje novih izbora za 21. prosinca, javlja Hina.

Španjolski premijer Mariano Rajoy već je u petak smijenio direktora pokrajinske policije, koju Katalonci zovu Mossos d’Esquadra.

Trapero – narodni junak

Lluis Trapero postao je zadnjih tjedna istaknuta osoba katalonske krize. U kolovozu je postao narodni junak kada je vodio krizu nakon džihadističkih napada sa 16 žrtava u Kataloniji, a danas ga Madrid tereti za pasivnost tijekom prosvjeda u rujnu protiv španjolske policije.

U poruci koju je objavila katalonska policija svojim članovima i u koju je agencija Reuters imala uvid stoji naputak da se ponašaju neutralno i ne zauzimaju strane u sporu.

U katalonskoj policiji zavladalo je nepovjerenje između onih koji podupiru neovisnost i onih koji se tomu protive.

“S obzirom na to da postoji povećana mogućnost okupljanja građana na cijelom teritoriju i da ljudi imaju različita stajališta, moramo podsjetiti sve da je naša odgovornost jamčiti sigurnost svima i pomoći skupovima da se održe bez izgreda”, stoji u internoj bilješci.

Traperovu smjenu potpisao je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido.

Visoki španjolski sud zabranio je prošli tjedan Traperu da napusti Španjolsku i oduzeo mu je putovnicu iako nije naredio njegovo uhićenje. /HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x