Published On: Uto, sij 19th, 2021

Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe

ŠPANJOLSKA vlada je Madrid i još sedam pokrajina u utorak proglasila zonama katastrofe nakon što je snježna oluja Filomena prije deset dana tim područjima nanijela osjetnu materijalnu štetu.

Madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida je prošli tjedan rekao kako šteta u glavnom gradu Španjolske iznosi blizu 1.4 milijarde eura te zatražio da ga središnja vlada proglasi zonom katastrofe. Ona je u utorak to i učinila nakon ministarskog sastanka. Time bi Madrid trebao iz državnog proračuna dobiti financijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je drveće masovno polomljeno.

Tijekom vikenda 8. i 9. siječnja snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a takve snježne mećave u Madridu ne sjećaju se niti najstariji stanovnici. Uz Madrid posebno snažno su bili pogođeni susjedna pokrajina Castilla i León u središnjoj Španjolskoj. Zone katastrofe obuhvaćaju i Castillu La Manchu, Navarru, Andaluziju, Asturiju, Aragón te La Rioju.

Kaos u gradu

Transportni kamioni su ostajali zarobljeni u snijegu, a isto tako i automobili. U Madridu je bio obustavljen sav promet osim podzemne željeznice, a čišćenje snijega odvijalo se sporo, premda je snijeg prestao padati prije deset dana, jer grad ne raspolaže većim brojem ralica i lopata. Sol za otapanje snijega i leda dovožena je kamionima s mora.

Madridski gradonačelnik u utorak je gostujući na televiziji Telecinco rekao kako je od snijega i leda očišćeno 92 posto ulica glavnog grada. Stanovnici su pozvani da zbog leda ne koriste automobile pa je do srijede na snazi besplatna vožnja gradskim autobusima. Kamioni gradske čistoće još uvijek obilaze ulice s pretrpanim kantama za smeće jer ih ranije, zbog snijegom zakrčenih cesta, nisu mogli odvoziti. Na ulicama se mogu vidjeti polomljena stabla i granje.

Nakon što je oluja Filomena prohujala središnjim i sjeveroistočnim dijelom Španjolske još uvijek su zatvorene 123 ceste diljem zemlje.

Od srijede bi temperature u Španjolskoj trebale porasti, no očekuju se kiša i vjetar. “Iz Portugala dolazi nova oluja koju su ondje prozvali Gaetán, a koja će donijeti obilne kiše, vjetar i višu temperaturu u dijelu Španjolske”, izvijestila je španjolska državna meteorološka služba AEMET preko Twittera.