Published On: Uto, svi 24th, 2022

Španjolska ministrica: Uložit ćemo više od 12 milijardi eura u industriju mikročipova

ŠPANJOLSKA vlada odobrila je plan ulaganja 12.25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027., godine, izjavila je danas ministrica gospodarstva te zemlje Nadia Calvino.

Plan se većim dijelom oslanja na europska sredstva za pomoć poslije pandemije usmjerena prema digitalnoj ekonomiji i potražnji nastaloj nestašicom čipova. Prošlog mjeseca je premijer Pedro Sanchez najavio ulaganja od 11 milijardi eura.

“Cilj je sveobuhvatan razvoj dizajna i proizvodnih kapaciteta španjolske industrije mikroelektronike i poluvodiča”, rekla je Calvino dodajući da bi se ulagalo u cijeli lanac vrijednosti, od dizajna do proizvodnje čipova.

Izgradnja tvornice za poluvodiče

Neočekivani porast potražnje tijekom pandemije i problemi u lancu opskrbe stvorili su prošle godine svjetsku nestašicu mikročipova i prisilili velik broj raznolikih globalnih proizvođača da uspore proizvodnju. To nije zaobišlo ni Španjolsku u kojoj su proizvođači automobila Volkswagen i Renault djelomično zaustavili rad montažnih linija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planom će financirati i izgradnju tvornice za proizvodnju poluvodiča u vrijednosti od 9.3 milijarde eura. Ulagat će se i u istraživanja i razvoj uz 1.1 milijardu eura subvencija, dok će 1.3 milijarde eura biti dodijeljene za razvoj dizajna čipova.

“Europski fondovi nude izvanrednu priliku”

Nedostatak podrške, predanosti, vizije ili čak koherentne strategije bili su neki od razloga zašto industrija čipova dosad nije bila prisutna u Španjolskoj, dodala je Calvino.

“Želimo da Španjolska igra relevantnu ulogu u ovom tehnološkom području, ulogu koju zaslužuje, a europski fondovi nude izvanrednu priliku”, rekla je.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Štrbo
Štrbo
1 mjesec prije

Što ne u Hercegovinu? Samo proizvodimo toalet-papir…

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

U BiH samo proizvodimo mrznju…

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

i to za izvoza