Published On: Sub, lis 28th, 2017

Španjolska i službeno preuzela upravljanje Katalonijom, ali samo na papiru

Španjolska je u subotu preuzela izravnu kontrolu nad Katalonijom, raspuštajući separatističku vladu ove regije, dan nakon što su katalonski parlamentarci usvojili deklaraciju neovisnosti.

Ovaj potez je uslijedio nakon jednog od najburnijih dana u modernoj povjesti ove države, tijekom kojeg je parlament u Madridu usvojio ustavne mjere kako bi zaustavio secesionističke pritiske regionalnog parlamenta u Barceloni.

Specijalne mjere španjolske vlade u subotu ujutro objavljene su u online izdanju državnog službenog lista, izvještava AP.

Španjolski premijer Mariano Rajoy također je prethodno raspustio regionalni parlament i sazvao nove regionalne izbore za 21. prosinac.

Carles Puigdemont i 12 članova katalonske vlade više neće primati plaću i mogli bi biti sudski gonjeni za ometanje rada drugih ukoliko odbiju pokoriti se ovoj odluci.

Zasad nije jasno hoće li visoki katalonski dužnosnici to i učiniti.

Također je nejasno kako će Rajoy preuzeti kontrolu nad nižim razinama ogromne regionalne administracije.

Neki od oko 200.000 državnih službenika su kazali da će odbiti ispoštovati naredbe Madrida, čime riskiraju biti kažnjeni ili čak otpušteni, po posebnim ovlaštenjima koja su središnje vlasti u petak dobile od Senata./Fena/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x