Published On: Mon, Aug 12th, 2013

Španjolska će se obratiti UN-u zbog Gibraltara

Španjolska bi mogla “iznijeti” pred Ujedinjene nrode svoj spor s Britanijom oko Gibraltara, objavio je danas španjolski list “Pais”, citirajući diplomatske izvore.

Višestoljetni spor oko Gibraltara, britanske prekomorske teritorije na koju pravo polaže i Španjolska, ponovno je oživio ovog mjeseca nakon što se službeni Madrid požalio da će vješački greben koji gradi Gibraltar blokirati prolaz španjolskih ribarskih brodova, prenio je Reuters.

Diplomatski izvori nisu naveli hoće li Španjolska od UN-a zatražiti da podrži zahtjev te zemlje da se Britanija odrekne suvereniteta nad Gibraltarom ili da se drži određenih sporazuma, ali će iznošenje slučaja pred međunarodne organe označiti promjenu taktike i povećati tenzije, navodi britanska agencija, a prenosi Tanjug.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margalho će također sljedećeg meseca iskoristiti službenu posjetu Argentini, koja ima privremeno mjesto u Vijeću sigurnosti UN, da zatraži podršku te zemlje u vezi Gibraltara, prenio je “Pais” navode izvora.

Neimenovani diplomatski izvor je dodao da bi, pored Vijeća sigurnosti, službeni Madrid mogao iznijeti svoj spor s Britanijom i pred Generalnu skupštinu UN ili Međunarodni sud prava.