Published On: Sri, velj. 14th, 2018

ŠOTRIĆ: Partizansko groblje nije nikakav komunstički spomenik. To je kozmopolitski spomenik jednoj mladosti…

Povodom obilježavanja 14. veljače – Dana oslobođenja Mostara od fašizma, delegacija Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u gradu Mostaru – Nacionalnog spomenika  Bosne i Hercegovine, posjetiti će ovaj memorijalni spomenik i odati dužno poštovanje rodoljubima Mostara koji su položili svoje živote za slobodu i zajedništvo nepokorenog, europskog grada Mostara.

‘Ovo je prilika da pozovemo sve građane Mostara kao i sve prijatelje obnove Partizanskog groblja da nam se pridruže u srijedu, 14. veljače 2018. godine u 13:30 sati, na platou ispred Partizanskog spomen groblja, kako bismo zajedno položiti cvijeće i sudjelovali u ovom časnom događaju i sjećanju kojim slavimo mir, slobodu, zajednički život i sve općeprihvaćene tekovine i vrijednosti europske porodice država i naroda’, istakao je Sergej Sergio Šotrić, predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru u izjavi za tacno.net.

‘Želimo podsjetiti da je naša društvena akcija radi sanacije i rekonstrukcije svih sadržaja koje obuhvaća kompleks Partizanskog spomen groblja, već završena u prvoj fazi kada je zajedničkom aktivnošću gradskih komunalnih preduzeća obavljeno kompletno grubo čišćenje spomeničkog kompleksa.

U ime svih Mostaraca zahvaljujemo građanima Grada Sarajeva i njihovom gradonačelniku Abdulahu Skaki, koji je obezbijedio ozbiljnu finansijsku donaciju kojom su plaćeni svi dosadašnji radovi na čišćenju spomeničkog kompleksa. Naša akcija je podržana od strane federalnih i državnih organa vlasti, koji su obećali sudjelovati i pomoći u svim etapama rekonstrukcije ovog spomenika, kao i sve veći broj organizacija i privrednih društava koje su na poziv našeg Odbora, iskazale namjeru sudjelovanja u realizaciji pojedinačnih faza obnove ovog nacionalnog spomenika’, kazao je Šotrić.

Šotrić je govorio i o važnosti razgovora sa svim institucijama i zaokruživanja financijske konstrukcije potrebne za obnovu Partizanskog groblja, u Mostaru, HNK i državi Bosni i Hercegovini.

A kakva su nekada bila obilježavanja 14. februara u Mostaru u odnosu na današnja i šta ona mu znače?

‘Ne bih želio govoriti o emotivnim sjećanjima na ranija proslavljanja ovog datuma ali u ovom trenutku ne bih želio veličati divnu prošlost u odnosu na tužnu sadašnjost, nego da krenemo putem kojim bi došli do europskih kategorija, njegujući naš europski kapital jer u jednom momentu povijesti mi smo bili na strani pobjednika a protiv najveće mračne sile u dotadašnjoj  povijesti.

Partizansko groblje nije nikakav komunstički spomenik.

Bogdan Bogdanović na cijelom platou spomenika nije plasirao nijedan ideološki simbol, srp i čekić, zvijezdu…

Ovo je kozmopolitski spomenik rodoljubima Mostara, antifašistima, uglavnom mladim ljudima, kao što je bila moja tetka koja je sa 16 godina poginula u partizanima, nakon što je oslobodila Mostar 14. veljače. To su naše kćeri i sinovi koji su se upisali u europsku knjigu i zaslužili su da im se 14. veljače naklonimo i položimo cvijeće.’

partizansko groblj eu mostaru

Na Partizanskom groblju počiva duša Mostara, više no na ijednom drugom mjestu u gradu. To je jedan aspekt njegove simbolike. Drugi, ne manje važan aspekt je činjenica njegove arhitektonske jedinstvenosti. Iako je Bogdanović inače podizao ni s čim usporedive spomenike, mostarsko Partizansko groblje vrhunac je njegovog djela. Zahvaljujući tome, ne bi bilo pretjerano zaključiti kako je za svoje vrijeme, druge polovice dvadesetog stoljeća, Partizansko groblje spomenik u rangu Starog mosta.

Štoviše, jedine dvije svjetske vrijedne i relevantne stvari u Mostaru su upravo Stari most i Partizansko groblje, od kojih je Stari most brutalno srušen, a Partizansko groblje na svu sreću nije, ali ga se umjesto toga konstantno devastira, napisao je jednom Dragan Markovina.

Očigledno je da jedan dio vlasti u Mostaru ne podnosi njegovu antifašističku tradiciju ali sigurni smo da će Partizansko groblje na kojem je sahranjeno preko 500 Mostaraca, biti obnovljeno a Dan oslobođenja grada dostojno obilježen, jer,  Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer