Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SOROS: Treći svjetski rat je blizu, Kina sprema nešto veliko u ovoj godini!

Must Read

Nakon što se svjetska ekonomija urušila 2008. godine, globalni financijer George Soros je napisao knjigu u kojoj je objasnio šta je trebalo da bude poduzeto od strane vlasti i bankarskih institucija da bi se spriječila globalna ekonomska kriza.

Soros u svom najnovijem članku za The New York Review of Books daje ozbiljno upozorenje koje utiče na sve nas. Soros, koji je prethodno upozorio da će uslijediti tuče i kolaps širom Amerike sada kaže da vrijeme ističe za SAD i Kinu po pitanju suradnje u političkoj i financijskoj sferi.

On smatra da će neuspjeh u suradnji nesumnjivo dovesti do većih nevolja u narednom desetljeću, pa čak i nuklearnog rata. „Vlada SAD ne može puno da dobije, ali može mnogo da izgubi ugrožavanjem odnosa sa Kinom. Drugim riječima, ona ne može mnogo da utiče na progres Kine, ali i ako utiče, to bi moglo biti opasno po nju.

Predsjednik Si Đinping je preuzeo osobnu odgovornost za ekonomiju i nacionalnu sigurnost. Ukoliko njegove reforme ne budu uspješne, on bi mogao da pokrene vanjske konflikte kako bi održao jedinstvo u državi i sačuvao vlast. To bi moglo da dovede do toga da se Kina udruži sa Rusijom i financijski i politički i vojno. U tom slučaju, ukoliko bi spoljašnji konflikt eskalirao u vojni sukoba sa saveznikom SAD, poput Japana, bez pretjerivanja bismo mogli reći da bi nastao Treći svjetski rat“, piše Soros.

On takođe navodi da se vojni budžeti u Rusiji i Kini, ali i u SAD drastično povećavaju, napominjući da Kina već jača svoje položaje u Južnokineskom moru.
Kina se sprema za nešto veliko u ovoj godini. Soros također navodi da Kinezi žele da njihova valuta bude uključena u Specijalna prava izvlačenja (SDR), kojima upravlja MMF, čime će njihova valuta dobiti globalni, a donekle i rezervni status.

SAD se protive takvom potezu, ali time samo stvaraju veće tenzije između Istoka i Zapada. Soros iznosi neka rješenja koja uključuju mnoštvo političkog djelovanja i sporazuma, ali pitanje je na šta će se odlučiti oni na vrhu vladavine Istoka i Zapada pošto mnogo toga može da se izgubi.

Moramo pretpostaviti da će ego, novac, moć i uticaj stati ispred mira kao što se to dogodilo mnogo puta u povijesti.

To znači da će SAD, Kina i Rusija, umjesto da nađu kompromis, povećati vojnu aktivnost u zastupničkim državama poput Ukrajine, Irana, Sirije, pa čak i Sjeverne Koreje.

Scenario koji predstavlja Soros nije nimalo nemoguć, a spominje ga i Joel Skousen, koji je nedavno napomenuo da će rat SAD protiv Kine i Rusije biti neizbježan. Kao i Soros, Skousen navodi da će se to dogoditi početkom dvadesetih godina 21. stoljeća jer Kini i Rusiji treba još vremena da unaprijede svoje vojne i tehnološke sposobnosti.
Skousen navodi da će se, kada one budu spremne, okršaj dogoditi u Aziji:

„Mislim da će sve početi s napadom na Južnu Koreju. Severnokorejci imaju preko 2 miliona vojnika, brojnu artiljeriju i mogu da sravne Seul za 3-4 dana. SAD mogu da spriječe to samo upotrebom taktičkog nuklearnog oružja.

Međutim, to će dati Kini izgovor da baci nuklearku na SAD. Tada će Rusija i Kina da se udruže protiv SAD, napadajući vojne mete, ne i civilne“. Najmoćnije države na svijetu aktivno mobilziraju svoju vojsku, kao što se to moglo uočiti pred Prvi svjetski rat.

Nemoguće je odrediti šta će pokrenuti čitav konflikt, ali moguće je da će to biti nešto beznačajno poput ubistva nekog člana elite. Poslije smrti vojvode Franca Ferdinanda nastao je čitav haos, a za šest mjeseci je poginulo preko milion ljudi.

Treba uzeti u obzir da tada nije bilo nuklearnog oružja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -