Published On: Uto, stu 12th, 2019

Soros se u Londonu suočava s istragom za uplitanje u izbore i rušenje ishoda Brexita

Predstavnici Konzervativne stranke traže od izbornog povjerenstva da hitno provjeri aktivnosti Georgea Sorosa u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Prema listu, ogranak zaklade američkog burzovnog špekulanta i milijardera u Londonu želi utjecati na predstojeće britanske izbore kako bi promicao protivnike Brexita u parlamentu i lišio premijera Borisa Johnsona i najmanje nade za osvajanje potrebne većine. Velika Britanija je, nakon Mađarske, prva zemlja koja je na institucionalnoj razini javno zatražila provjeru sumnjivih aktivnosti Georga Sorosa, što je posebno zanimljivo zbog veza i zajedničkih interesa koje milijarder ima s britanskim političkim elitama.

George Soros je suočen s mogućom istragom u Velikoj Britaniji. Američki milijarder je optužen da je njegova zaklada dala gotovo 3 000 000 funti na kampanju kojoj je cilj „svrgnuti” britanskog premijera Boris Johnson, piše Daily Mail.

Predstavnici Konzervativne stranke traže od izbornog povjerenstva da hitno provjeri aktivnosti predstavnika Sorosa u Velikoj Britaniji. Razlog postupka bile su informacije da američki milijarder na predstojećim parlamentarnim izborima pokušava “blokirati” Brexit.

Prema listu, njujorška Zaklada Otvoreno društvo Georga Sorosa putem svog londonskog ureda sponzorira proeuropsku skupinu „Best for Britain“, čime zaobilazi zabranu stranog financiranja političkih organizacija u Velikoj Britaniji.

U ovom slučaju se akcije odvijaju i na internetu, a birači se potiču da “taktički glasaju” za protivnike Brexita, što će, ako inicijativa bude uspješna, oduzeti Johnsonu svaku nadu da osvoji željenu većinu na izborima.

Ranije su Liberalni demokrati, Zeleni i Velška stranka potpisali sporazum „Ujedini se za ostanak“. Složili su se da neće uzeti svojih 60 mjesta u parlamentu, kako bi time povećali šanse za pobjedu kandidata koji se protive izlasku zemlje iz Europske unije. Predstavnici skupine „Best for Britain“ se nazivaju i „suputnici” ovog taktičkog političkog saveza.

Od 2017. je skupina „Best for Britain“ od Sorosa dobila 2,7 milijuna funti. Taj je iznos otkrio Daily Mail u izvješćima londonskog predstavništva američke zaklade, koje se nalazi u istoj zgradi s drugim grupama protiv Brexita, uključujući nevladine organizacije „Open Britain“ i „European Movement“. Obje organizacije igraju ključnu ulogu u kampanji „People’s Vote“ za drugi referendum o Brexitu.

Vrlo je vjerojatno da će Facebook postati glavno bojište britanskih izbora. Stoga skupina „Best for Britain“ aktivno ulaže u oglašavanje na ovoj platformi. Samo u proteklih 30 dana je skupina potrošila 137 000 funti na 165 različitih oglasa, upozorava Daily Mail.

“Pozivam izborno povjerenstvo da što prije je li ovaj incident ujedno i kršenje pravila financiranja i da se razjasni što ima dobrog za Veliku Britaniju u trošenju milijuna stranog novca”, rekao je zastupnik Konzervativne stranke Andrew Percy.

Naglasio je da postoje jasna pravila da se ovako velike donacije ne bi trebale trošiti na predizbornu kampanju. Prema riječima političara, potrebno je učiniti sve što je moguće „kako grupe koje dobivaju inozemnu potporu, a koje pokušavaju spriječiti demokratsko izražavanje volje britanskog naroda, ne utječu na izbore u zemlji“.

U međuvremenu je skupina „Best for Britain“ rekla da nije kršila pravila izbornog povjerenstva i da nisu trošili strana sredstva na njihovu kampanju.

“S obzirom na štetu koju vlada Borisa Johnsona i čvrsti Brexit mogu nanijeti našoj zemlji, primamo veliki broj donacija iz cijele Britanije”, tvrde  predstavnici ove nevladine organizacije.

U Velikoj Britaniji Soros glasi za  čovjeka koji je “gurnuo u bankrot Bank of England”. Naime, 1992. se kladio na pad funte, što je dovelo do inflacije valute i izazvalo paniku u vladi Johna Majora, podsjeća Daily Mail.

Prema riječima američkog milijardera, on voli Ujedinjeno Kraljevstvo i zato ga želi zaštititi od “tragične pogreške” izlaska iz EU. Ne tako davno je rekao da ulaže u kampanju protiv Brexita, ali ne iz ideoloških ili izbornih razloga, već u cilju “prosvjetljenja britanskog društva”.

Podsjetimo da su neke zemlje, Rusija među najpoznatijima, zabranile aktivnosti Otvorenog društva na njihovom nacionalnom teritoriju. Odluku, koja se pokazala dobra po stabilnost Rusije, donesena je od strane Glavnog državnog tužiteljstva 26. 11. 2015. Jednako pozitivan učinak je imalo protjerivanje Sorosevog Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte, što je bila odluka donesena na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana. Sada se američki milijarder i njegova zaklada suočavaju s istragom u Velikoj Britaniji, a provjeriti tvrdnju da se skupina „Best for Britain“ ne financira njegovim novcem neće biti težak posao. Ako se pokaže da su čelnici nevladine organizacije lagali, sud u Londonu bi po sili zakona trebao pokrenuti istragu i po britanskim zakonima kazniti udrugu koja je za izbornu kampanju protiv Brexita, kako tvrdi Daily Mail, primila najmanje 3 000 000 funti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare