Published On: Čet, svi 9th, 2013

Sorensen: Želimo da se BiH što prije pridruži Europskoj uniji

U Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježen je Dan Europe. Ovaj dan se širom Europske unije slavi kao godišnjica Schumanove deklaracije iz 1950. godine, koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU.
Za Dan Europe slave se postignuća EU, trajni mir, ekonomska suradnja i kretanje bez granica.
Obraćajući se velikom broju uzvanika iz BiH, veleposlanik Peter Sorensen, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU i domaćin na proslavi naglasio je da se 2013. godina obilježava kao “Godina građana”.
”Prikladno je da ovu godinu počnemo sa željama i nadama građana BiH, jer upravo njihove želje i nade pokušavamo ispuniti zajedničkim radom. Kao što smo čuli u brojnim provedenim anketama, njihova želja je bolji život.
Većina građana BiH vjeruje da će članstvom u EU to i dobiti. Građani BiH zahtijevaju da ova zemlja učini napredak u europskim integracijama”, rekao je Sorensen.
”Zemlje u široj regiji prave svoje korake ka pristupanju EU. Oni također prave kompromise o vrlo teškim temama. EU je ovdje da pruži financijsku i političku pomoć.
Ovdje smo da budemo vaši partneri u reformi i modernizaciji i bit ćemo ovdje dugo. Mi želimo da se BiH što prije pridruži EU. Vrijeme prolazi ali u ovoj “Godini građana” treba iskoristiti partnerstvo koje EU pruža vašoj zemlji”, poručio je Sorensen, koji je na uručio plaketu pobjedniku natjecanja “EU in Art” (EU u umjetnosti), Damiru Zirojeviću.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podsjetio je da je Robert Schuman na današnji dan prije 63 godine “posijao sjeme za udruženje europskih država u obliku zajednice za ugljen i čelik”.
”To je danas izraslo u nešto što Schuman nije mogao ni sanjati. Izraslo je snažno i golemo europsko stablo sa 27 grana, koje su čvrsto vezane u korijenu. Različitost članica zemalja EU je pokretač iznimno snažnog europskog bloka.
Europa u mnogo čemu može BiH služiti kao uzoran primjer, da vidimo kako se može funkcionirati kao zajednica različitih naroda. Ukoliko zaista misle bh. političari na dugoročnu dobit ove države, moraju se približavati velikim koracima ka EU.
Uz to poštivajući prava sva tri konstutivna naroda i naravno manjina kako bi ovdje prvenstveno osigurali dugoročnu političku, ekonomsku i socijalnu sigurnost. Sve druge varijante osim europske, vode BiH u politički nestanak”, kazao je Bevanda.