Published On: Tue, Oct 28th, 2014

Sorensen: Vjerujem da ćemo ovog puta mnogo brže vidjeti formirane vlade nego prošli put

Vjerujem da ćemo ovog puta mnogo, mnogo brže vidjeti formirane vlade nego prošli put, poručio je odlazeći specijalni predstavnik i šef Delegacije Europske unije u BiH Peter Sorensen.

Govoreći na oproštajnoj press konferenciji istakao je da je pred BiH mnogo posla i da se vremena za gubljenje nema niti luksuza za propuštanje prilika.

– Kad sam došao, nadao sam se da ću u vrijeme odlaska svjedočiti ili da smo jako blizu početka pregovora ili da oni počinju. Naša ponuda za to bila je na stolu, ali je tu i ostala i to mi je žao, naglasio je Sorensen dodajući kako su pred BiH su brojna pitanja – od političkih i slučaja “Sejdić-Finci” do programa rasta i zapošljavanja.

– BiH je europska država. Njoj je mjesto u EU i mi smo spremni pomoći da se taj cilj ostvari. Imate jednu od najvećih, ako ne i najveću, Misiju EU u svijetu. I sigurno imate najbolju misiju EU u svijetu. U povijesti EU ne može se naći primjer bolje i brže reakcije kao što je to kada smo reagirali u vrijeme svibanjskih poplava, naveo je Sorensen. Također, Sorensen smatra i da nije dobro da svake dvije godine BiH ima neke izbore i da bi korisnije bilo da se to ‘malo prorijedi’.

On se osvrnuo i na aktuelni ‘rat priopćenjima’ između Suda i Tužiteljstva BiH te je istaknuo da institucije BiH moraju raditi i nije želio ulaziti u osobne odnose između čelnika.

– Nije slučajno da pregovore o članstvu počinjemo i završavamo poglavljima o pravosuđu. Znamo da su ona najzahtijevnija i da su duboke reforme tu neophodne, rekao je Peter Sorensen.

Dnevnik.ba