Published On: Pon, tra 8th, 2013

Sorensen: Slučaj 'Sejdić-Finci' se može riješiti za pet minuta

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma Delegacija Europske unije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i World Vision BiH danas su u Sarajevu organizirali konferenciju na kojoj su istaknuli da su pripadnici romske populacije i dalje žrtve predrasuda i socijalne isključenosti, te ukazali na značaj očuvanja romske kulture i identiteta.
U okviru programa održana je panel diskusija o temi „Život Roma u BiH“, čiji su sudionici bili šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Peter Sorensen, šef Misije OSCE-a u BiH, Fletcher Burton, veleposlanik SAD-a u BiH, Patrick Moon, koordinatorica za Rome pri Ministarstvu za izbjeglice i ljudska prava BiH, Hedina Sijerčić i Maja Grujić, voditeljica zdravstvenih programa u World Vision BiH.
Tom prilikom Sorensen je naglasio da se ima još mnogo toga uraditi u smislu obrazovanja, zdravstvene zaštite, stambenih pitanja kako bi se poboljšao položaj Roma u BiH.
”Presuda „Sejdić-Finci“ se mora ispoštovati. U BiH svi moraju imati politička prava bez obzira kako se izjašnjavaju. Treba postojati politička volja kako bi se riješili problemi, istakao je Sorensen.
Posljednjih mjeseci međunarodne institucije pokušavaju, kaže, olakšati i omogućiti razgovore „da bismo vidjeli da li možemo različite ideje približiti bh. političarima“.
”U tome nisam previše optimističan, ali ni previše pesimističan trenutno, jer čini se da postoje osjećaji da je lakše da neko drugi odluči, a ne oni. Žao mi je, mi na BiH gledamo kroz prizmu 2013., a ne 1995., a kroz prizmu 2013. vaše probleme rješavate vi. U tome ćemo vam pomoći i ponuditi razgovore, ali mi ne možemo i nećemo riješiti problem pitanja „Sejdić-Finci“, objasnio je Sorensen.
Navodeći da je ovo politički problem kazao je da to nije veliki problem i da se vrlo lako može riješiti kao pravni i to za pet minuta.
”Međutim, politički mi to ne možemo uraditi, zaključio je Sorensen.
Šef misije OSCE-a, Fletcher Burton, kazao je kako su Romi u BiH i u regiji, nažalost, često diskriminirani kada je u pitanju obrazovanje, zapošljavanje, pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvenim uslugama, stambenom zbrinjavanju i imovinskim pravima, te u smislu otvorenog korištenja kulture i upotrebe jezika.
”Romi su često isključeni iz procesa donošenja odluka, čak i po pitanjima koja ih se direktno tiču, kao što su izdvajanja iz proračuna, odgovarajuće obuhvaćanje obrazovnim sistemom ili relevantne mjere kojima će se potpomoći izražavanje njihovog identiteta, rekao je Burton.
”Romi su u BiH vidljivi onoliko koliko donose novca BiH, te onoliko koliko nam strane organizacije dozvole da sudjelujemo u njihovim projektima i da i mi prospemo svoje inteligencije koliko nam dozvole, rekla je Hedina Tahirović-Sijerčić, koordinator za Rome pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Maja Grujić, voditeljica zdravstvenih programa u World Vision BiH istaknula je da je prošle godine 100 Roma prošlo kroz medicinske ustanove.
Povodom konferencije održan je performans učenika s Poljica gdje World Vision BiH provodi projekt „Povratak u školu: Druga šansa za djecu iz Poljica“, nakon čega je uslijedio odličan nastup balerine Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Dragane Seferović.
Publika je srdačno dočekala Nazifa Mujića, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu za ulogu u filmu Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza“.
Također, prikazan je kratki dokumentarni film o mladim Romima stručnjacima koji rade u Misiji OSCE-a u BiH, kao i izložba likovnih radova romske djece sa Poljica.
U skladu s ispunjavanjem obaveza iz Strategije Europa 2020 Europska unija i njene države članice ističu da neće prihvatiti ekonomsku i socijalnu marginalizaciju najveće nacionalne manjine na europskom kontinentu.