Published On: Thu, Oct 24th, 2013

Sorensen: Nemamo nikakav papir s prijedlogom rješenja presude ‘Sejdić-Finci’


SARAJEVO 
– Šef Delegacije Europske unije u BiH/specijalni predstavnik EU Peter Sorensen ocijenio je danas u izjavi novinarima u Sarajevu da je potrebno preći još dosta puta da bi se postiglo rješenje implementacije presude Europskog puta za ljuska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Sorensen je pritom naglasio kako u aktualnim razgovorima Delegacija Europske unije ne pregovara, već pomaže političkim strankama da među sobom razgovaraju. Ukoliko bilo kakav rezultat proizađe iz tih razgovora, naveo je, na tim političarima je da to prenesu u institucije države da se presuda provede.

– Budući da se ne traži rješenje od EU, već od BiH, mi nemamo nikakav papir na kojem se predlaže rješenje – rekao je Sorensen.

Zamoljen za komentar izvještaja u pojedinim medijima i izjava nekih političara da je rješenje presude kada se tiče način izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije blizu, šef Delegacije EU je rekao da je svima koji su sudjelovali u razgovorima s europskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom jasno da postoje konture rješenja, ali to su “samo konture, a ne rješenja, sve dok se lideri ne dogovore i prenesu to u parlament”.

– Po mom mišljenju, ostalo je još puta koji treba preći. Kao neko tko još od 2011. godine sudjeluje u razgovorima već napamet znam stavove različitih strana. Trebat će velika politička hrabrost, bit će potrebno praviti kompromise – kazao je Sorensen.

Smatra da je s tehničke strane rješenje vrlo jednostavno, ali je potreban veliki politčki rad.

– To razumijemo i shvaćamo, ali samo političari i institucije to mogu uraditi, a mi smo tu da pomognemo – zaključio je Sorensen.

Fena