Published On: Sub, lis 11th, 2014

Sorensen: Moramo znati za što se koriste sredstva izdvojena za BiH

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da način na koji EU planira pomoći BiH i uložiti sredstva, podrazumijeva postojanje sektorskih strategija koje obuhvaćaju cijelu zemlju.

“Nema nikakve sumnje da pitanje mehanizma koordinacije mora biti riješeno. Imajući u vidu da trošimo sredstva poreznih obveznika EU moraju se ispoštovati neke obveze, a osnovna je da se zna za što se koriste sredstva”, rekao je Sorensen za Večernji list.

On ističe da EU mora znati da će sredstva biti utrošena kako je dogovoreno.

“To je još jedan problem koji smo imali sa BiH. Slali smo sredstva nakon što je postignut dogovor o utrošku, a onda bismo opet imali sukobe i nesuglasice o utrošku tog novca. I druge zemlje u regiji trebaju novac i nitko neće čekati na vas da se dogovorite kako ćete utrošiti novac ili ako ne poštujete dogovor. To nije partnerski odnos kakav priželjkuje EU i ne treba očekivati da Unija odustane od insistiranja na mehanizmu koordinacije”, poručio je Sorensen. Ističe da će, ako dođe do zamora u procesu proširenja EU u BiH, to biti zbog nemogućnosti političkih elita da ispune svoje zadatke. 

“EU je bila jasna u porukama, mi vas vidimo kao partnera i tu smo da bismo dugoročno ostali. Prisutni smo sa značajnom financijskom podrškom. EU je glavni trgovinski partner BiH, imamo ugovorne obveze i ako dođe do zamora na ovim prostorima to sigurno neće biti krivinja EU”, ocijenio je Sorensen. Prema njegovim riječima, prerano je davati ocjenu jesu li vlasti u BiH dovoljno uradile da bi se pomoglo stanovništvu na područjima ugroženim od poplava.

dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare