Published On: Pon, ruj 2nd, 2019

ŠOLJIĆ: Herceg-Bosna nastala je na prijedlog međunarodne zajednice

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru u srijedu je održana svečana akademija povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Na njoj su govorili Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i ratni ministar obrane HR HB, Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra domovinskog rata u BiH, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra domovinskog rata RH, i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Svečanosti su nazočili brojni hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH, branitelji te javni djelatnici iz svih sfera života.

Ratni ministar obrane HR HB Vlado Šoljić je istaknuo kako je dan osnutka HR HB veliki povijesni trenutak za hrvatski narod u BiH, ali i Hrvate u cjelini.

„Uspostavom Herceg-Bosne mi smo pokazali, sebi i drugima, da smo narod sposoban samoorganizirati se i braniti te organizirati život u svim segmentima. HR HB je nastala na prijedlog međunarodne zajednice na osnovi prijedloga uređenja BiH kao unije tri republike, sve druge priče o razlozima njenog osnutka zlonamjerne su manipulacije“, rekao je Šoljić.

On ističe da su Hrvati ovaj prijedlog, kao i sve druge, prihvatili jer su u njemu vidjeli model za ostvarivanjem jednakopravnosti s druga dva naroda u BiH.

-Ovo znaju i oni koji nas neprestano, od ratnih vremena, sotoniziraju; HR HB pa i hrvatski narod u BiH u cjelini. Oni to rade kako bi nas obeshrabrili u borbi za jednakopravnost – rekao je Šoljić.

Predsjednik GV HZ HB upitao je one koji osporavaju Herceg Bosnu bi li bez postojanja HR HB došlo do raspisivanja referenduma i proglašenja neovisnosti BiH; kakav bi bio tijek rata da Hrvati nisu spriječili okruženje i blokadu Mostara, kao što je bio slučaj sa Sarajevom; koja je vojska (HVO; ARBiH; VRS) učinila najmanje zločina?

„Ne očekujemo od onih koji to rade da će prestati. Realizatori ove propagande služili su se raznim prijetnjama hrvatskom narodu kao malobrojnijem, sa svih razina.

Najbanalniji od svih je slučaj u Gornjem Vakufu/Uskoplju. Kakva bi reakcija bila da je netko od Hrvata ispisao bošnjačke parole i za to optužio Bošnjake“, rekao je Šoljić dodajući da nije bilo reakcije ni bh. ni međunarodnih institucija, kao ni novinarskih udruga „čiji je jedan član autor ovih sumnjivih rabota“.

Šoljić je izjavio da hrvatsku politički predstavnici trebaju žustrije reagirati na gore opisane radnje te je izrazio uvjerenje da će nova vlast, za čije neformiranje nisu odgovorni Hrvati, naći načina za izlazak iz labirinta u kojem se našla BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare