Published On: Pet, sij 7th, 2022

Sokol pozvao na žurnu reformu izbornog zakonodavstva BiH da bi se zaštitila ustavna prava Hrvata

Zajedno s ostalim članovima Delegacije HDZ/EPP u Europskom parlamentu, zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol započeo je danas dvodnevni radni posjet Federaciji Bosne i Hercegovine gdje će se sastati s nizom tamošnjih hrvatskih dužnosnika i razgovarati o položaju hrvatskog naroda u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prvog dana boravka u BiH, Sokol se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem nakon čega je prisustvovao i sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. U nastavku dana Sokol je održao i radni sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem. Sokol je istaknuo da kao zastupnik u Europskom parlamentu kontinuirano radi na jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te da se zalaže za izmjenu izbornog zakona.

-Kroz zastupničke aktivnosti u Europskom parlamentu snažno se zalažem za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini polazeći od toga da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – da sami biraju svoje političke predstavnike. Pritom uvijek ističem da su Hrvati od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH. Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji su u ogromnom postotku i građani Europske unije, pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti. Situacija u Bosni i Hercegovini politički je kompleksna i uvelike je determinirana bošnjačkom težnjom za političkom hegemonijom, pod krinkom „građanske BiH“. U takvim okolnostima, bilo kakvo relativiziranje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti. Stoga ću se kao hrvatski zastupnik i dalje neumorno zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a ta ravnopravnost nedvojbeno podrazumijeva i reformu izbornog zakonodavstva’ – naglasio je zastupnik Tomislav Sokol./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimno
Anonimno
16 dana prije

Kasno Marko na Kosovo stize..
.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Anonimno
16 dana prije

Bolje ikad nego nikad haj ti , nije ovo Kosovo polje nije ovaj Marko

Last edited 16 dana prije by Ganga🐉
Četnik
Četnik
Odgovori   Anonimno
16 dana prije

Što kasno? Vaš problem se može riješiti za 5 minuta.
Muslimani Vam samo trebaju dozvoliti da budete jednaki.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimno
16 dana prije

..be ždrebe Kraljevica Marko..

djuro
djuro
16 dana prije

To sokole

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

To znači da je europski odnosno svjetski problem ako SKUTOR sljedbenik UZP HRHFOSNE NE bude bio član troglavog predsjedništva Bosne..

kresimir
kresimir
Odgovori   Anonimac
16 dana prije

OSU NECENI HR: IZDAJNICE ; HEBO TE MUHA MED U PAKSU!!!

Hercegbosnamostar
Hercegbosnamostar
Odgovori   Anonimac
15 dana prije

Bas tako , za SKUTORA ce u buducnosti uvjek biti stolica u predsijednistvu Rezervisana. Samo lagano ali sigurno do svojih prava.

Anonimac
Anonimac
15 dana prije

Juče kad sam spomenula plan B HNS-a post mi je bio pobrisan.
Pitam se koga je to strah u Poskoku istine.
Bjelodano je jasno da ukoliko ne dođe do izmjena i dopuna izbornog zakona uslijedit će plan “B”, a možda i “C”.
Hrvati nemaju previše izbora.