Published On: Pet, sij 7th, 2022

Sokol pozvao na žurnu reformu izbornog zakonodavstva BiH da bi se zaštitila ustavna prava Hrvata

Zajedno s ostalim članovima Delegacije HDZ/EPP u Europskom parlamentu, zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol započeo je danas dvodnevni radni posjet Federaciji Bosne i Hercegovine gdje će se sastati s nizom tamošnjih hrvatskih dužnosnika i razgovarati o položaju hrvatskog naroda u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prvog dana boravka u BiH, Sokol se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem nakon čega je prisustvovao i sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. U nastavku dana Sokol je održao i radni sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem. Sokol je istaknuo da kao zastupnik u Europskom parlamentu kontinuirano radi na jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te da se zalaže za izmjenu izbornog zakona.

-Kroz zastupničke aktivnosti u Europskom parlamentu snažno se zalažem za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini polazeći od toga da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – da sami biraju svoje političke predstavnike. Pritom uvijek ističem da su Hrvati od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH. Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji su u ogromnom postotku i građani Europske unije, pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti. Situacija u Bosni i Hercegovini politički je kompleksna i uvelike je determinirana bošnjačkom težnjom za političkom hegemonijom, pod krinkom „građanske BiH“. U takvim okolnostima, bilo kakvo relativiziranje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti. Stoga ću se kao hrvatski zastupnik i dalje neumorno zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a ta ravnopravnost nedvojbeno podrazumijeva i reformu izbornog zakonodavstva’ – naglasio je zastupnik Tomislav Sokol./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimno
Anonimno
1 godina prije

Kasno Marko na Kosovo stize..
.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimno
1 godina prije

Bolje ikad nego nikad haj ti , nije ovo Kosovo polje nije ovaj Marko

Last edited 1 godina prije by Ganga🐉
Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimno
1 godina prije

Što kasno? Vaš problem se može riješiti za 5 minuta.
Muslimani Vam samo trebaju dozvoliti da budete jednaki.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimno
1 godina prije

..be ždrebe Kraljevica Marko..

djuro
djuro
1 godina prije

To sokole

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

To znači da je europski odnosno svjetski problem ako SKUTOR sljedbenik UZP HRHFOSNE NE bude bio član troglavog predsjedništva Bosne..

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

OSU NECENI HR: IZDAJNICE ; HEBO TE MUHA MED U PAKSU!!!

Hercegbosnamostar
Hercegbosnamostar
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Bas tako , za SKUTORA ce u buducnosti uvjek biti stolica u predsijednistvu Rezervisana. Samo lagano ali sigurno do svojih prava.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Juče kad sam spomenula plan B HNS-a post mi je bio pobrisan.
Pitam se koga je to strah u Poskoku istine.
Bjelodano je jasno da ukoliko ne dođe do izmjena i dopuna izbornog zakona uslijedit će plan “B”, a možda i “C”.
Hrvati nemaju previše izbora.