Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ŠOKANTNO: Hrvatske institucije proglasile šundom dokumentaciju o Domovinskom ratu i od generala Praljka traže 628.726,64 kuna na ime PDV-a

Must Read

Političari, institucije i dio medija u Republici Hrvatskoj godinama se ponašaju kao suradnici tužiteljstva u procesima koji su pred Haškim sudom vođeni, ili se još uvijek vode, protiv najviših hrvatskih časnika. Primjera za dokazivanje takvih tvrdnji imamo na svakom koraku. Najsvežiji od njih kazuje kako institucije Republike Hrvatske od zatočenog generala Slobodana Praljka, na ime PDV-a za knjige o Domovinskom ratu, potražuju nevjerojatnih 628.726,64 kuna. Istodobno su HHO koji je, prema službenim pokazateljima, iznesenim u haškoj sudnici, imao godišnje donacije u iznosu od 500 000 dolara oslobodili PDV-a i to za fabriciranje nevjerodostojne i neistinite dokumentacije, kakvom ju je okarakterizirao upravo Haški sud.

 

Slobodan Praljak

Naime, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija donio je 11.5.2012. rješenje kojim se odbija žalba poreznog obveznika OKTAVIJAN d.o.o. iz Zagreba, i kojim se nalaže da bez prava na žalbu mora izvršiti uplatu  628.726,64 kuna zbog neplaćenog poreza na 18 (osamnaest) knjiga autora Slobodana Praljka.

 

Spomenuto Rješenje, naime, donijeto je na temelju mišljenja Ministarstva kulture iz 2008., i to pod obrazloženjem „da se radi o brošurama koje se ne mogu smatrati knjigama“. Slobodan Praljak svojim je dopisom od 1. veljače 2012., zatražio od ministrice kulture ponovnu prosudbu mišljenja iz 2008. godine. Međutim, do danas nije dobio nikakav odgovor.

Umjesto toga u rješenju Ministarstva financija zaključeno je da „sporna izdanja žalitelja nemaju stručni, znanstveni, umjetnički, kulturni i obrazovni sadržaj, pa se ne radi o knjigama u smislu propisa koji reguliraju oporezivanje porezom na dodanu vrijednost po povlaštenoj stopi od 0%, odnosno iste podliježu oporezivanju po stopi od 22%…“

Naime, general Slobodan Praljak autor je tih 18 “spornih” knjiga koje ČINJENICAMA i dokumentima govore o Domovinskom ratu, posebno o odnosima Republike Hrvatske i BIH. Radi se o knjigama koje su zbirke izvornih dokumenata, s uvodnim komentarima autora koji je vjerodostojan sudionik i svjedok Domovinskog rata.

Sporne publikacije su katalogizirane, klasificirane i kao takve dostupne najširoj javnosti u NSK, što ih po svakoj logici svrstava među knjige a ne među nekakvu šund literaturu.

Tuđman: Umjesto da financira obranu optuženih, država ih financijski kažnjava

“Rješenje Ministarstva financija u slučaju generala Slobodana Praljka krajnji je dokaz političke neodgovornosti i oportunizma, politike koja se kontinuirano vodi od 2000. godine”, smatra saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman.

Upravo na ovu temu, dr. Tuđman je uputio zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

“Naime, bilo bi normalo da su dokumenti – koje je prikupio i objavio general Praljak u svojim knjigama  – objavljeni od strane znanstvenih,  stručnih ili državnih institucija uz financijsku potporu hrvatske države. Radi se o službenim dokumentima  koji su nužni za obranu hrvatskih časnika i dužnosnika u Haagu, pa zato Hrvatskoj mora biti u interesu da ti dokumenti budu dostupni i javnosti i sudu i istraživačima suvremene hrvatske povijesti. Dakle, umjesto da država preuzme na sebe odgovornost prikupljanja i objavljivanja tih dokumenta, ona je odgovornost za to prebacila na generala Praljka. Umjesto da financira njegovu obranu, ona ga financijski kažnjava i onemogućuje da objavljuje istinu o državnoj politici koju brani”.

 

Miroslav Tuđman

Tuđman također smatra da “gramzivost porezne uprave za punjenjem državnog proračuna ne može biti opravdanje za napisano rješenje, prvenstveno zbog toga što je zasnovano na netočnim podacima.

 

“Osim financijskih nesagledive su političke posljedice predmetnog rješenja”, tvrdi dr. Miroslav Tuđman.

“Tim rješenjem se implicira da će sve one publikacije koje donose izvorne dokumente i činjenice o Domovinskom ratu, dakle sve one koje nastoje prikazati povijesnu istinu o suvremenoj hrvatskoj povijesti biti oporezivane kao šund – za razliku od onih koji kriminaliziraju Domovinski rat”, ističe dr Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju upućenom predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

Zbog čega PDV nije naplaćivan HHO-u?

Usporedbe radi, ovdje je zanimljivo pripomenuti kako je prvostupanjskom presudom generalima Gotovini, Markaču i Čermaku, kao nevjerodostojna i neistinita, odbačena dokumentacija koju je sudu svojevremeno dostavio HHO.

Čelnici HHO-a su tijekom sudske rasprave posvjedočili da su u razdoblju od 1996. godine godišnje primali 500.000 dolara za fabriciranje te dokumentacije, na koju hrvatske institucije nikada nisu naplaćivale PDV.

Međutim kad je u pitanju obrana hrvatskih generala i istine o Domovinskom ratu, onda institucije Republike Hrvatske imaju sasvim drugačije kriterije.

Dok su s jedne strane nevjerodostojnu i neistinitu građu HHO-a, financiranu od strane različitih međunarodnih institucija i udruga, oslobađaju od plaćanja PDV-a, s druge strane od zatočenog genera Slobodana Praljka potražuju 628.000 kuna na ime PDV-a, i to na ime knjiga tiskanih u vlastitoj naknadi i dijeljenih potpuno besplatno.

Ovakvi potezi državnih institucija zorno dokazuju kako službena hrvatska politika ne podržava napore istinitog istraživanja i prikazivanja  suvremene hrvatske povijesti i Domovinskog rata, nego dopušta da noviju hrvatsku povijest odredi haško tužiteljstvo ili nekadašnja druga strana u sukobu.

Takve su poruke u dubokoj suprotnosti s temeljnim vrijednostima na kojima je uspostavljena i stvorena suverena i samostalna hrvatska država.

Da li je to očito i vladajućim strukturama?

 

R. Horvat l http://www.hrsvijet.net

 

 Jutarnji.HR o istoj temi: 

Tvrtka Oktavijan mora platiti 628.726,64 kune na ime neplaćenog poreza na 18 knjiga umirovljenoga generala Slobodana Praljka, odlučilo je svojim rješenjem Ministarstvo financija.

Porez se mora platiti jer je Ministarstvo kulture 2008. godine donijelo mišljenje da Praljkova djela nisu knjige nego brošure. Praljak je 1. veljače 2012. od ministrice kulture Andree Zlatar zatražio novu procjenu tog mišljenja, ali mu nikad nije odgovoreno.

Nulta stopa poreza

Stoga je Ministarstvo financija presudilo da “sporna izdanja žalitelja nemaju stručni, znanstveni, umjetnički, kulturni i obrazovni sadržaj, pa se ne radi o knjigama u smislu propisa koji reguliraju oporezivanje porezom na dodanu vrijednost po povlaštenoj stopi od 0%, odnosno iste podliježu oporezivanju po stopi od 22%…”

Odnosno, ocijenjeno je da Praljkova djela spadaju u šund i pornografiju, na što se mora platiti PDV. Rješenje o plaćanju, bez prava na žalbu, doneseno je 11. svibnja ove godine i dan je rok od 18 dana za uplatu. Danas smo u tvrtki Oktavijan pokušali dobiti informaciju je li porez plaćen, ali nitko od odgovornih nije bio na raspolaganju za razgovor.

Brojni dokumenti

Slobodan Praljak napisao je 18 knjiga u kojima se bavi Domovinskim ratom, ratom u BiH te odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svoje teze Praljak u knjigama potkrepljuje preslikama brojnih dokumenata. Prva knjiga koju je napisao bila je “Kako je srušen Stari most” u kojoj je Praljak iznio detaljnu ekspertizu rušenja Starog mosta kojojm je želio dokazati da on i HVO nisu krivci za njegovo rušenje. Poslije se tvrdilo da su ekspertizu radili bivši pripadnici hrvatskih tajnih službi i da ju je platila upravo tvrtka Oktavijan. Posljednju knjigu “Razvoj političkih i vojnih priprema napada ABiH na HVO u središnjoj Bosni i Dolini Neretve 1992.-1994., Mostar, Ofenziva ABiH na HVO Neretva 93, Dragovoljci iz Hrvatske (HV) u ABiH i HVO-u, i ine istine” Praljak je predstavio u lipnju prošle godine.

Poslovno carstvo

Tvrtku Oktavijan osnovao je 1995. godine upravo Slobodan Praljak, a isprva se bavila proizvodnjom filmova, videofilmova i televizijskog programa te izdavanjem knjiga svog osnivača. Najveći posao tvrtka ostvaruje na nekretninama na atraktivnoj lokaciji na križanju Radničke i Vukovarske ulice u Zagrebu, gdje je obitelj Praljak podigla poslovno carstvo pod nazivom Centar 2000.

Zemljište od 13.000 četvornih metara u vlasništvu tvrtke Oktavijan d.o.o. koju vodi obitelj Praljak kupio je Slobodan Praljak potkraj 90-ih od tvrtke Chromos boje i lakovi, u kojoj je polovicom 90-ih bio član Nadzornog odbora i savjetnik direktora.

22 milijuna kuna prihoda

Na zemljištu se nalazi, kako se reklamira na internetu, moderni poslovni kompleks u kojem je zaista moguće imati apsolutno sve nadohvat ruke. Slobodan Praljak je bio direktor Oktavijana od 1998. do 2004. godine, kada je svu imovinu prebacio na svog brata Zorana, a direktorom Oktavijana imenovan je Praljkov posvojeni sin Nikola Babić-Praljak, koji je i danas na toj dužnosti. Prošle godine, prema podacima portala Poslovna Hrvatska, tvrtka je imala prihode od 22 milijuna kuna.

Praljku je rješenje o plaćanju poreza na knjige došlo u trenutku kad iščekuje presudu Haaškog suda za počinjenje ratnog zločina.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Usvojen rebalans Proračuna Mostara, Statut povučen s dnevnog reda, je li SDA zaustavila prodaju nekretnine u Sjevernom logoru zbog nacionalnosti investitora?

Mostarsko Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo Rebalans Proračuna za 2024. godinu, dok o Statutu Grada Mostara vijećnici...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -