REKETARI I HRVATSKU: ‘Nema gradnje Pelješkog mosta dok se ne riješe granice’

“Nadam se da je Vlada Zorana Milanovića dovoljno pametna da neće i treći put postavljati kamen temeljac za Pelješki most bez postignutog dogovora sa Bosnom i Hercegovinom. Suverenitet BiH ne može biti ugrožen i kao suverena zemlja i tražimo ispunjenje dva uvjeta bez kojih se ne može graditi Pelješki most. To je dogovor o granicama i poštivanje međunarodnih konvecije UN-a o pravu na nesmetan pristup otvorenom moru. Kada se ta pitanja riješe Hrvatska može slobodno graditi most Pelješac”, kazao je jučer u Zagrebu pomalo nediplomatskim riječnikom ministar prometa BiH Damir Hadžić nakon razgovora sa hrvatskim ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem.

On se čak nije želio ni izjasniti o tome da li je i nadalje važeči stav Bosne i Hercegovine da most Pelješac mora biti visok 55 metara s najvećim rasponom od 200 metara čime se BiH omogućuje nesmetan prolaz ka otvorenom moru.

doncic_505347S1Iako Hadžić tvrdi kako BiH ničim ne ucjenjuje Hrvatsku i da “Bosna i Hercegovina ne želi Hrvatskoj biti ono što je njoj Slovenija”, Hadžić je poručio kako očekuje da se u sklopu rješavanja pitanja Neumskog koridora riješi i pitanje slobodnog pristupa Luci Ploče za Bosnu i Hercegovinu. Odnosno, Hadžič očekuje da Hrvatska konačno ratificira sporazum o posebnom statusu Luke Ploče iz 1998. godine. Ministar Hajdaš Dončić na ove riječi svog kolege i, kako reče, prijatelja, samo mirno odgovorio da se ova pitanja moraju riješiti, iako se po njegovoj mimici dalo zaključiti da mu nije bilo drago čuti ove riječi.

Ovo je je veliki udarac za hrvatsku Vladu čija je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jučer u Bruselesu sa povjerenikom Erupske komisije za regionalnu politiku razgovarala o sufinanciranju gradnje Pelješkog mosta. Kako saznajemo zaključak sastanka je da Hrvatska može kandidirati projekt gradnje Pelješkog mosta za sredstva iz strukturnih fondova. No, prethodno Hrvatska mora izraditi predstudiju o izvedivosti u kojoj bi se iznjeli svi podaci o projektu. Razgovori o ovom projektu će se nastaviti s ostalim povjerenicima Europske komisije. Ministar Hajdaš Dončić jučer je kazao kako bi u slučaju pozitivnog odgovora Europske komisije na sufinanciranje mosta, njegova gradnja mogla početi 2013., odnosno 2014. godine te bi trajala 4 do 5 godina. Prema sadašnjim planovima riječ je o grednom mostu, širine 15 metara, visine 55 metara is največim raponom od 200 metara.

Tema jučerašnjeg sastanka dvaju ministara bio je Neumski koridor kojim bi se kroz nekoliko godina preko teritorija Bosne i Hercegovine trebao povezati hrvatski teritorij. Ministar Hajdaš Dončić je otkrio da je Europska unija prihvatila hrvatski prijedlog o zatvorenom koridoru uz uvjet da Hrvatska i Bosna i Hercegovina o tome postignu bilateralni sporazum. Ministar Dončić jučer je BiH kolegi pokazao projektnu dokumentaciju neumskog koridora te je iznio hrvatski prijedlog da Hrvatska na njemu ima prometni suverenitet. Odnosno, da jurisdikciju ima hrvatska policija, i sve ostale hrvatske servisne službe. Koridor bi bio izgrađen kao brza četverotračna cesta, fizički okružen žicom i pod video nadzorom. Dva ministra su se dogovorila da hrvatska i bosnohercegovačke radne skupine dogovore tekst sporazuma o budućem Neumeskom koridoru do kraja lisropada. I dok ministar Hajdaš Dončić govori o sporazumu za Neumski koridor, ministar Hadžć tome dodaje i sporazum o korištenju Luke Ploče. Prema nejgovim riječima BiH neće rješavanje Neumskog koridora uvjetovati rješavanjem Luke Ploče. Tvrdi kako je riječ o dva sporazuma i da jedan ne uvjetuje drugi. Hrvatski ministar je ponovio kako je koriddor Hrvatskoj potreban nakon ulaska u Eurpsku uniju jer se uvođenjem Shengenskih pravila nadzora granice uvode nova pravila za uvoz pojedinih roba. Do izgradnje neumskog koridora, Hrvatska će pojedine robe prevoziti trasjektnom vezom od Ploča do Trpnja. “Iako smo mi imali drugi prijedlog , lokalna se samouprava je drugačilja odlučila i to je za nas završena priča”, kazao je ministar Hajdaš Dončić.