Published On: Pon, lis 12th, 2020

Šok u dolini Neretve: Cijena mandarine nakon tjedan dana berbe pala na 2 kune za kilogram?!

      Samo tjedan dana berbe, bilo je potrebno da se cijena mandarine spusti na 2 kune za kilogram”, upozorava mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”.

Kako navodi u dopisu poslanom medijima, ali i svim državnim institucijama, tek dan iza objave teksta u jednom tiskanom mediju i “davanja lažne nade proizvođačima” da će prosječna cijena biti dobra zbog manjeg uroda i dobre kvalitete, uslijedio je novi šok.

Prodaja ide dobro, a cijena pada

“Upravo tvrtka o kojoj se pisalo, ovaj put je na sebe preuzela ‘zadovoljstvo’ spuštanja na 2,60 kn i 1,60 kn (jučer navedeno 3,50 i 2,50). Nažalost, u dolini Neretve, u berbi mandarina otkupna cijena ne proizlazi iz ponude i potražnje, nego je rezultat samovolje pojedin(a)ca. Berba je usporena, prodaja ide dobro, a cijena pada. Ovo je primjer novoga zakona tržišta, koji vrijedi samo u Hrvatskoj”, ogorčen je prvi čovjek Udruge.

Na nagli pad cijene, dodaje, nema reakcije s niti jedne razine vlasti. “Gradovi i općine u dolini Neretve očito imaju druge prioritete ispred mandarine i poljoprivrede. Županovo Povjerenstvo je odredilo početak berbe za najranije sorte, za ostale još nije i organizira prodaju na tezgama po Hrvatskoj. Ministarstvo prebacuje odgovornosti i obaveze na druge institucije...”, upozorava dalje.

Članovi Neretvanske mladeži, podsjeća Bjeliš, još su 6. rujna sudjelovali na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na temu ovogodišnje berbe i otkupa mandarina. Tada su istaknuli sve probleme koje proizvođači imaju: od zemljišta, vode, ARKOD-a, zdravstvenog stanja stabala pa do, kaže, krađe na otkupima, ne vaganja robe i kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama.

Omogućite poljoprivrednicima da od svoga rada mogu živjeti

“Zatražili smo određene aktivnosti Agencije za tržišno natjecanje, Ministarstva, ali do danas nema reakcije. Očito je da su poljoprivredni proizvođači u dolini Neretve prepušteni sami sebi”, navodi se u dopisu u kojemu su pozvali resorno ministarstvo, gradove i općine u dolini, župana Dubrovačko-neretvanske županije i sve druge nadležne da se uključe u rješavanje ovoga problema.

“Omogućite poljoprivrednicima da od svoga rada mogu živjeti“, zaključuje Bjeliš.

Podsjećamo, da je prva cijena obećavajuća rekao nam je i Josip Jelavić iz Komina, vlasnik istoimenog OPG-a, ali i čovjek koji stoji iza brenda “Neretvansko zlato”. “U početku je bila 4 kune za kilogram mandarina, zasad ne pada ispod 3,5 kuna, a dokad će tako biti, vidjet ćemo”, opisao nam je.

Očito, to dokad je prebrzo došlo.

Agroklub