Published On: Wed, Feb 22nd, 2017

Softić otputovao u Haag gdje će predati zahtjev za reviziju presude

Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Sakib Softić, (kojem je istekao mandat) bez odluke Predsjedništva BiH o tome, otputovao je u Nizozemsku gdje bi najkasnije do 26. veljače trebao predati zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Softić je jutros otputovao u Haag gdje će u prisustvu odvjetnika predati spomenuti zahtjev za reviziju.

Inače, glavni dio revizije presude protiv Srbije uradio je američki diplomata David Scheffer. Radi se, kako javlja N1 televizija, jednom od najvećih pravnih eksperata koji je, između ostalog, kao američki veleposlanika za ratne zločine sudjelovao u stvaranju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Јugoslaviju.

Uz Scheffera, tu su i Francuz Alain Pellet i Nizozemac Phon van den Biesen koji su bili dio tima BiH i u prvom postupku, odnosno Italijan Paolo Palchetti.

Na dokumentu koji će biti pradan Međunardnom sudu radi se aktivno od svibnja prošle godine. U njemu će uz ostalo biti prezentirane nove činjenice sa suđenja Ratku Mladiću.

Sama predaja aplikacije je tehničko pitanje.

Može je predati bilo tko, tko je odlukom Predsjedništva BiH ovlašten da zastupa državu. Tim koji podnosi apelaciju smatra da je to Sakib Softić. Podsjecaju kako nikada nije donesena odluka o razrješenju Sakiba Softića koji je za agenta BiH imenovan odlukom Predsjedništva iz 2002. godine.

Aktivna legitimacija Softića potvrđena je i u reviziji presude koja je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija podnijela 2001. godine pred Međunarodnom sudu u Haagu./HMS/