Published On: Pon, ruj 10th, 2018

SOFTIĆ KONTRA BOŠNJAČKOG KLUBA: Najbolje bi bilo da Parlament BiH izmjeni Izborni zakon nakon izbora

Iako je Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH zatražio ponovno sazivanje sjednice Doma na kojem bi se razmatrao bošnjački prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH, koji je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, dopredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić misli kako bi bilo najbolje da Parlament BiH izvrši izmjene Izbornog zakona, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Moguće je da nakon izbora bude drugačija vrsta pritiska na aktere koji pregovaraju. Najbolje rješenje bi bilo da Parlament BiH izvrši izmjene Izbornog zakona i na taj način zadovolji sve potrebne elemente presude. I to je rješenje za razdoblje nakon izbora. Imamo obveze i prava međunarodne zajednice koja ovo pitanje može riješiti, ali mislim da bi to trebalo biti zadnja varijanta, izjavio je Softić za sarajevsko Oslobođenje.

Podsjetimo kako je Ustavni sud BiH upravo od Parlamenta BiH zatražio da u roku od šest mjeseci izmjeni odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor izaslanika u federalni Dom naroda, a kad to nije učinjeno sredinom ove godine neustavne odredbe stavio je izvan snage. Riječ je o odredbi Izbornog zakona prema kojoj se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih u koliko takav postoji u županijskoj skupštini, te odredbi koja precizira koliko se iz svake od deset županija bira izaslanika u svaki od nacionalnih klubova i Klub Ostalih Doma naroda Parlamenta FBiH. Zahvaljujući tim, od Ustavnog suda BiH poništenim odredbama, Bošnjacima je bilo omogućeno da, uz kompletan vlastiti klub, izaberu do jedne trećine izaslanika u Klub Hrvata, tri četvrtine izaslanika u Klub Srba i sve izaslanike u Klub Ostalih. Zahvaljujući tim, sada već nepostojećim odredbama Izbornog zakona BiH, u dva navrata je izabrana Vlada FBiH bez predstavnika stranaka za koje je na izborima glasovala većina Hrvata.

Odredbu identičnu onoj stavljenoj izvan snage bošnjačke su stranke ponovo uključile u izmjene Izbornog zakona i uz podršku parnera iz srpskog oporbenog Saveza za promjene taj prijedlog usvojile u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. No, kada je njihov prijedlog zaustavljen u Domu naroda, kreirali su Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlemntu FBiH, kojeg su izglasali u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, ali je i taj prijedlog zasutavljen u Domu naroda, kada su dvoje čelnika Doma Lidija Bradara( HDZ BiH) i Drago Puzigaća (SNSD)taj prijedlog proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa. Klub Hrvata uz to je ocjenio kako se radi o entitetskom udaru na državu, jer je izborno zakonodavstvo u nadležnosti države, a ne entiteta. U tom slučaju, sukladno Poslovniku i Ustavu FBiH, da bi spomenuti bošnjački prijedlog Zakona bio usvojen za njega je trebala glasovati većina izaslanika u svakom od nacionalnih klubova. Kako bošnjačke stranke nisu imale većinu u hrvatskom Klubu Doma naroda Parlamenta FBiH napustile su dvoranu, pa sjednica nije ni održana.

S druge, pak, strane prijedlog HNS-a sukladno presudi Ustavnog suda BiH predviđa da konstitutivni narodi budu srazmjerno predstavljeni u Domu naroda Parlamenta FBiH, tako da na približno jednak broj pripadnika svakog od naroda dođe po jedan izaslanik. Taj prijedlog usvojen je u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ga je bošnjačka većina, uz potporu zastupnika SDS-a odbacila.

Dopredsjednik SDA Safet Softić takav prijedlog zastupnika HNS BiH i HDZ BiH nazvao je “megalomanskim”.

-Došli smo u poziciju da unutar federalnog Parlamenta imamo jedan prijedlog zakona o izbornim jedinicama koji je dobio podršku ovih četiri-pet političkih stranaka, koje kolokvijalno nazivamo probosanskim. Nismo došli do rješenja zbog određenih megalomanskih zahtjeva gospodina Čovića i HDZ-a koji su htjeli sve i odmah, kazao je Softić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare