Published On: Sri, pro 13th, 2017

SOFT VERZIJA KAZNENOG PROGONA: U BIH postoji nježan i paralelan pravosudni sustav za Bošnjake

Županijski sud u Bihaću ukinuo je pritvor Hamdiji Abdiću Tigru i četvorici pripadnika tzv. Armije BiH osumnjičenim za ubojstvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane 1995. u Bihaću. Ne bi iznenadilo niti da su im se ispričali zbog privođenja i kvarenja adventskih dana. Ništa nas od ove države ne smije iznenaditi.

Kako piše Dnevnik.ba  na jučerašnjem ročištu održanom pred Županijskim sudom u Bihaću odbijen je naime prijedlog Tužiteljstva Unsko-sanske županije za određivanje mjera pritvora Hamdiju Abdiću i ostalima u ovom predmetu i već sinoć su pušteni na slobodu. Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmin Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajranović privedeni su prije dva  u ranim jutarnjim satima, a pušteni već  jučer u poslijepodnevnim satima.

Postupak protiv Abidća  i drugih, jasno je, vodit će pred Županijskim sudom u Bihaću, dok se recimo, postupak protiv pripadnika HVO-a iz Orašja, vodi pred Sudom BiH u Sarajevu. Osim toga, Abdića i druge uhitila je Federalna uprava policije(FUP), a Matuzovića i druge, SIPA. Abdić  i drugi su nakon 24 sata pušteni na slobodu, dok su general HVO-a iz Orašja, Đuro Matuzović i drugi, u pritvoru zadržani mjesec dana od dana uhićenja kako ne bi “ometali istragu i utjecali na svjedoke”.

Podsjetimo, 31. 10. 2016. godine, pred katolički blagdan Svih Svetih, u Orašju su uhićena desetorica pripadnika HVO-a, na čelu s generalom Đurom Matuzovićem, i svi su zadržani u pritvoru na prijedlog Tužiteljstva BiH. Iako su se odvjetnički timovi tada žalili na tu odluku Tužiteljstva BiH i tražili ukidanje pritvorskih mjera  pripadnicima HVO-a iz Orašja, Sud BiH odbio je žalbe i u pritvoru su zadržani mjesec dana zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke i proces istrage. Postupak protiv Matuzovića i ostalih je u tijeku pred Sudom BiH.

Matuzović i drugi odgovaraju za kazneno djelo, zločin protiv čovječnosti, odnosno, široki, sustavni i rasprostranjeni napad protiv civilnog stanovništva.

Postupak protiv Abdića i drugih vodit će se  pred Kantonalnim sudom u Bihaću ukoliko potvrde optužnicu Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije, a kazneno djelo okvalificirano je kao “civilno ubojstvo”, a ne ratni zločin.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x