SOCIJALNA OSVIJEŠTENOST, JEDNAKOST, SOLIDARNOST: Lagumdžijini dečki u Brazil o “našem trošku” u vrijeme poplava

Lagumdžija je za vrijeme obnašanja dužnosti ministra mogao potrošiti nevjerovatnih dvije tisuće KM telefona mjesečno, dok je njegova zamjenica Ana Trišić-Babić imala pravo na trošenje “skromnih” tisuću KM telefona.
Građani BiH platili su ukupno 37.978 KM za putovanje tri uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Na čelu Ministarstva u tom trenutku nalazio se donedavni ministar i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Iako su dužnosnici u BiH tvrdili kako na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu putuju o vlastitom trošku, izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH govori suprotno.

“Zbog rada u konzularnom uredu tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu organiziran je boravak za tri zaposlenika iz Ministarstva. Ukupni izdaci po
fakturi dobavljača su iznosili 37.978 KM, a odnose se na avionski prevoz (15.450 KM), hotelski smještaj (15.528 KM) i troškove zakupa ureda (7.000 KM). U
skladu sa izdanim nalozima isplacćene su dnevnice zaposlenima u iznosu od 6.579 KM”, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Dodaju kako im tijekom obavljanja revizije nisu prezentirane nikakve informacije o potrebi za boravkom tri zaposlena tijekom cijelog perioda trajanja prvenstva.

“Također nam nije prezentirana ni informacija o broju obavljenih konzularnih radnji tijekom boravka u Brazilu”, piše u Izvještaju čije je dijelove objavio Klix.

Revizori su stava kako ovakav način boravka nije opravdan s obzirom na to da su događaju nazočili i uposlenici bh. veleposlanstva u Washingtonu koja nerezidentno pokriva Brazil i koja je mogla osigurati uvjete za nesmetan boravak i povratak bh. građana u BiH u slučajevima nepredviđenih situacija.

Zanimljiv je podatak da su izdaci telefonskih i poštanskih usluga Ministarstva ostvareni u iznosu od 1.119.641 KM.

Lagumdžija je za vrijeme obnašanja dužnosti ministra mogao potrošiti nevjerovatnih dvije tisuće KM telefona mjesečno, dok je njegova zamjenica Ana Trišić-Babić imala pravo na trošenje “skromnih” tisuću KM telefona.

Ministarstvo vanjskih poslova raspolagalo je ukupno sa 97 automobila, a kao i prethodne godine, za vozilo koje koristi ministar evidentirana je upotreba za vrijeme godišnjeg odmora.

Za plaće u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH izdvojeno je više od 12,6 milijuna KM u 2014. godini, a za naknade bh. diplomata više od 9,5 milijuna KM.

Podsjećamo i Lagumdžija je imao namjeru putovati na Svjetsko nogoometno prvenstvo u Brazilu, ali su ga u tom naumu spriječile katastrofalne poplave koje su zadesile BiH.