Published On: Pon, ožu 18th, 2013

SOCDEMOKRACIJA JEDNOG ZLAJE: Lagumdžija predlaže jasan nastavak majorizacije

Federalna četvorka sastavljena od vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka pokušat će na sastanku predstojećeg tjedna približiti stajališta, prije svega oko toga kako kroz izravni način biranja članova Predsjedništva, odnosno posredni za Dom naroda pronaći prihvatljiv model za rješenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Pri tome SDP BiH predlaže da se unutar Federacije BiH stvori dvanaest izbornih jedinica kroz koje bi se onda elektorskim sustavom biralo tko će biti članovi Predsjedništva.
Dva HDZ-a pak predlažu da se unutar FBIH stvori deset izbornih jedinica, kakav je bio izvorni  prijedlog EU koji se oslanja na stručnu analizu političkog analitičara Gorana Nikolića iz Beograda. Apsurd je u tome što je lobistički tim SDP-a uvjerio Europljane kako su Hrvati ti koji koče elektorski sistem, iako je zapravo SDP taj koji je odstupio od prvotnog prijedloga EU.
Budući da većina građana FBIH pojma nema što su to elektori ovdje ćemo ukratko pojasniti cijelu bit priče. 
 
Kada bi se princip elektora primjenio po modelu Europske komisije, retroaktivno, na prošle rezultate izbora,   i kada bi se u FBIH dva člana predsjedništva birala u 10 izbornih jedinica odnosno 12 kako predlaže Lagumdžija izbor članova predsjedništva izgledao bi drastično drugačiji.
Dva HDZ-a predlažu da izborne jedinice unutar FBIH ostanu takve kakve jesu, onakve kakve vrijede za izbor gornjeg doma Federalnog parlamenta, Doma naroda, Dakle deset kantona činilo bi deset izbornih jedinica.
U 6 izbornih jedinica pobjednik bi bio Komšić, prema posljednjim rezultatima dok bi u 4 bila Borjana Krišto. Članovi predsjedništva iz FBIH bili bi upravo njih dvoje. Takav izborni sistem omogućuje kakav takav politički pluralizam Hrvatima u BIH, rješava slučaj Sejdić finci te daje mogućnost Bošnjacima da glasuju za svog voljenog Komšića.
No Zlatko ne  predlaže te izborne jedinice nego one koje se primjenjuju za izbor Donjeg doma državnog parlamenta, iako se ovdje radi o izborima na teritoriju FBIH budući da RS ostaje kao zasebna izborna jedinica. Uvođenjem 12 izbornih jedinica Hrvati ne bi mogli biti preglasani u 3, eventualno 4 izborne jedinice. Što znači da bi primjenom posljednjih rezultata izbora članovi predsjedništva ponovno bili Komšić i Izetbegović i da bi čak i uz dva jaka bošnjačka kandidata, njih dva mogli imati veći broj pobjeda po izbornim jedinicama od jedinstvenog hrvatskog kandidata. Ukoliko jedan bošnjački kandidat pobjedi primjerice u 5 a drugi u 4 izborne jedinice Hrvati bi u BIH ponovno ostali bez legitimnog člana predsjedništva.
Čak i kad bi svi Hrvati u 4 izborne jedinice glasovali primjerice za Sejdića ili Fincija i kad bi Sejdić tj Finci pobjedio u te 4 izborne jedinice bošnjački nacionalizam ima dovoljno prostora da pobjedi u ostalih 9 izbornih jedinica i delegira dva člana predsjedništva.
Time je jasno kao dan, da SDP nipošto nije odustala od projekta izbijanja pozicija malobrojnijem konstitutivnom narodu te da je prostor za svaki budući dijalog  na liniji Bošnjaci – Hrvati,  nakon ovog, uz već radikalizirani SDA , i podivljalu potrebu međunarodne zajednice da se dodvorava bošnjačkom nacionalizmu, praktički sužen.
SDP je inače po Statutu socdemokratska stranak. Socijaldemokratski principi očito toj stranci ne predstavljaju nikakav imperativ.
Elektorski sistem inače jako je rasprostranjen u demokratskom svijetu. Primjenjuje se čak i u SAD-u.