Published On: Sub, pro 11th, 2021

SOC: Poziv pravosudnim tijelima da pokrenu istragu o ucjenama zastupnika Begića

Sarajevski otvoreni centar (SOC), nevladina organizacija koja radi na unaprijeđenju ljudskih prava LGBTI osoba i žena, poziva relevantna pravosudna tijela da pokrenu istragu o ucjenama koje su bile usmjerene na PDP-ovog odbornika u Skupštini Banje Luke Ivana Begića, a koje po njihovim saznanjima imaju i elemente krivičnog djela motiviranog predrasudama po osnovu (pretpostavljene) seksualne orijentacije.

Odbornik Begić je posebno ciljan zbog sadržaja snimka, i oni koji su ga ucjenjivali su računali na njegovu ranjivost, koja je rezultirala njegovom ostavkom, navode iz SOC-a.

”Početkom narednog tjedna, uputit ćemo dopise vrhu političke stranke PDP kojem želimo poručiti da trebaju pružiti jasnu podršku svojim članovima/cama i jasno kažu da stoje iza svojih članova/ica bez obzira na seksualnu orijentaciju, da ne prihvate ostavku ukoliko je ona samo motivirana činjenicom drugačije (pretpostavljene) seksualne orijentacije, te uputiti jasan zahtjev Tužiteljstvu da pokrene istragu u ovom slučaju”, navode u priopćenju za javnost iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC).

Ističu kako bi na taj način institucije i politička stranka poslali jasnu poruku da nitko ne treba biti ranjiv samo zbog svoje (pretpostavljene) seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika, a PDP bi se odmakao od narativa političara iz iste stranke koji je ranije bio usmjeren protiv LGBTI osoba, a koji je na kraju oštetio i samu političku stranku. Efikasna i hitra reakcija Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci je neophodna pogotovo, sada, kada je već nastala neželjena posljedica, navodi se u priopćenju.

Iako možemo razumjeti ostavku osobe koja je u političkom životu pod velikim pritiskom ucjene, smatramo da nema razloga da Ivan Begić podnese ostavku niti da ona bude prihvaćena u stranci jer (pretpostavljena) seksualna orijentacija, rodni identitet, i seksualna ponašanja vezana sa ovim identitetima nisu niti trebaju biti razlog za sram i povlačenje iz političkog i javnog života, smatraju u SOC-u.

Dodaju kako ”sram može i treba biti samo na strani onih koji ove identitete i vezana ponašanja koriste za ucjenu i počinjenje krivičnih djela”.

Sarajevski otvoreni centar je na raspolaganju svim LGBTI osobama za pravnu, psihosocijalnu i druge vrsta podrške, te tako i Ivanu Begiću ukoliko mu je potrebna bilo koja vrsta navedene podrške.

Riješite se naočala – ovo je protuotrov za slabi vid. Novu metodu sada možete…

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bleda
Bleda
8 mjeseci prije

Vi i li se čuna?

Bleda
Bleda
Šta ti kažeš na ovo?  Bleda
8 mjeseci prije

Ako se ne vidi čuna, to meni nije pornuha.