Published On: Fri, Dec 20th, 2013

‘Snowdena nisam upoznao, ali mi je zanimljiv’

Pred 1326 novinara u moskovskom Centru međunarodne trgovine ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u četvrtak redovnu godišnju press masovku tijekom koje bi trebao odgovoriti na više od 50 pitanja upućenih s raznih strana

Prema dosad izgovorenom o pitanjima vanjske politike, čini se da je Putin odabrao pokazati zemlji i svijetu svoje diplomatsko lice i govor tijela. Slučajno ili ne, ono je u skladu s nedavnom neočekivanom nominacijom Vladimira Vladimiroviča za Nobelovu nagradu za mir. Putin se tijekom skoro četverosatnog prijenosa praktički nijednom nije naljutio ni zauzeo karakterističan stav ‘opasnog tipa’. Odgovarajući pomirljivo i bez zajedljivosti, čak ni provokativna pitanja zapadnih medija nije koristio za jačanje svog mačo imidža.

Govoreći o nemirima u Ukrajini i ulozi Rusije, Putin, čini se, tvrdi da Moskva nije imala praktički nikakvu ulogu u iznenadnom odustajanju Ukrajine od trgovinskog sporazuma s Europskom unijom.

Kijev je, podsjetimo, prije mjesec dana naprasno odustao od sporazuma i najavio snažniju integraciju s Rusijom. Dogodilo se to nakon silnih javnih pritisaka ruske strane, samo tjedan dana prije potpisivanja ugovora u Vilniusu. Zbog toga u Ukrajini sada bjesne masovni prosvjedi. Većina promatrača ipak je uvjerena da je Moskva ucijenila Kijev ili u najmanju ruku kupila lojalnost obećavši mu uz 15 milijardi dolara u vrijednosnim papirima povoljniji plinski aranžman koji bi trebao spasiti ukrajinsku ekonomiju od bankrota.

‘Ukrajina se nalazi u teškom socijalnom, ekonomskom i političkom stanju. Dužni smo podržati bratski narod. (….) Naših 15 milijardi dolara – to je podrška ukrajinskom narodu. (…) Sve to nema nikakve veze s protestima na Majdanu, pregovorima Ukrajine s Europom i tako dalje. Naprosto vidimo u kakvom je stanju Ukrajina. Želimo sačuvati sovjetsko nasljeđe na korist ukrajinske i ruske ekonomije’, poručio je Putin. Pritom je neizravno pružio podršku zatvorenoj bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, ustvrdivši da je s njom potpisan ugovor o kupoprodaji plina na istim osnovama kao i s drugim europskim zemljama (Timošenko je osuđena zbog potpisivanja po Ukrajinu ‘nepovoljnih’ ugovora).

Novinar Reutersa upitao je ruskog lidera o Pussy Riot, oporbenim aktivisticama koje su završile u zatvoru na dvije godine i sada su, pred kraj kaznenog roka, dobile predsjedničko pomilovanje. Novinara je zanimalo žali li Putin te mlade žene kao čovjek i otac dviju kćerki.

Putin je odgovorio da ih ne žali toliko zbog toga što su završile u zatvoru, nego zbog toga što su se dovele u stanje koje, po njemu, ‘unižava žensko dostojanstvo’. Pritom je napomenuo da je odluka o amnestiji donesena u parlamentu.

O američkom zviždaču Edwardu Snowdenu, kojem je Rusija dala politički azil, Putin je kazao da se nije s njim osobno susreo (‘Imam mnogo posla’), ali je priznao da mu je interesantan čovjek koji je razotkrio totalitarne namjere američkih tajnih službi.

‘Ima svoje predodžbe o životu i neću kriti da mi je zanimljiv. Mislim da je Snowden mnogo toga promijenio u glavama zapadnih političara. Mlad, radoznao čovjek. On se bavi svojim stvarima, ja svojim. Dali smo mu mogućnost da živi kod nas, ali ne želimo se baviti antiameričkom propagandom. U operativnom smislu ne radimo s njim, nikada ni nismo radili’, kazao je Putin.

Presica, očekivano, nije prošla bez poltronskih izljeva, poput onog mlade novinarke koja je, osim pitanja, ispričala predsjedniku da se nedavno udala, ali uz muža platonski voli i njega, Vladimira Putina.