Published On: Fri, Aug 2nd, 2013

SNOWDEN ZAVADIO: Obama možda neće u Moskvu

NEW YORK – Nakon što je Rusija u četvrtak odobrila privremeni azil odbjeglom američkom obavještajnom službeniku Edwardu Snowdenu, sada je čak i manja vjerovatnoća da će američki predsjednik Barack Obama na jesen otputovati u posjetu Moskvi, iako afera sa Snowdenom daje osjećaj hitnosti planiranom susretu Obame s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše u petak The New York Times.

Spor u vezi s Snowdenom jedan je od pokazatelja dubine neslaganja između Sjedinjenih Država i Rusije oko skoro svih ključnih svjetskih pitanja. Čak i bez tih neslaganja, dužnosnici  američke administracije i analitičari tvrde kako nije jasno o čemu bi Obama i Putin uopće mogli razgovarati ili postići sporazum.

Od sirijskog rata, iranskog nuklearnog spora do protivraketne odbrane i smanjenja broja nuklearnog oružja, stavovi Sjedinjenih Država i Rusije potpuno su suprotni, piše NWT.

Bijela kuća počela je razmatrati prošlog mjeseca da li da otkaže Obaminu posjetu planiranu za rujan, ali još nije donijela konačnu odluku.

– Ovo očigledno nije pozitivan razvoj situacije. Mi procjenjujemo svrsishodnost sastanka dvojice predsjednika – izjavio je glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney.

Nema nikakve sumnje da postoje brojna pitanja, da ostavimo po strani spor oko Snowdena, oko kojih se mi ne slažemo s Rusijom – dodao je on.

Pogoršanje rusko-američkih odnos uočljivo je otkako je Putin ponovo postao ruski predsjednik prošle godine. Dvije strane nedavno su povlačile poteze koji su podsjetili na vremena Hladnog rata: Rusija je zbranila Amerikancim da usvajaju rusku djecu, a Sjedinjene Države su stavile na crnu listu 18 Rusa optuženih za kršenja ljudskih prava, podsjeća NWT.

– Ruska vlada nije dala Bijeloj kući nikakvu obavijest prije donošenja odluke o davanju azila Snowdenu, kazao je Carney, naglašavajući da višesedmični diplomatski napori nisu dali nikakve rezultate, piše u petak New York Times.