Published On: Sun, Jul 7th, 2013

SNOWDEN: Zapadne zemlje tajno pomažu SAD u špijunaži

BERLIN – Odbjegli američki obavještajac Edward Snowden izjavio je da američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) u tajnosti surađuje u špijuniranju s drugim zapadnim vladama koje se sada žale na njene programe.

Snowden je, u danas objavljenom intervjuu na njemačkom jeziku, rekao da agenti NSA surađuju s Njemcima i većinom drugih zapadnih država.

On je kazao da odjeljenje NSA, koje se zove Direktorat spoljnjih poslova, usklađuje rad sa stranim tajnim službama.

Partnerstva su organizirana tako da vlasti u drugim zemljama mogu “vrijeđati njihove političke lidere ako javnost sazna koliko flagrantno krše privatnost diljem svijeta”, dodao je on.

Intervju su vodili američki stručnjak za kriptografiju Jacob Applebaum i dokumentarista Lora Poitras, krositeći “kodirane mejlove neposredno prije nego što je Snouden postao poznat diljem svijeta po odavanju povjerljivih informacija, navodi AFP.

On tvrdi da NSA, u suradnji s njemačkom obavještajnom službom BND, osigurava “alate za analizu” podataka koji prolaze kroz Njemačku, a dolaze iz regije poput Bliskog istoka.

SAD su Snoudenu oduzele putovnicu, a on se već dvije nedjelje nalazi na moskovskom aerodromu, a tri latinoameričke zemlje su mu ponudile azil – Venezuela, Nikaragva i Bolivija.

Snouden je u Rusiju došao 23. lipnja, nakon što je početkom tog mjeseca objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera “Verajzon”.

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) “Prizma”, koji omogućuje praćenje elektroničke komunikacije na najvećim Internet stranicama.