Published On: Čet, lip 9th, 2022

SNJEŽANA NOVAKOVIĆ BURSAĆ: “Bošnjačkoj politici je prihvatljivo da strani državljanin donosi odluke”

Interesantno je da bošnjačkih predstavnici, koji se deklarativno naviše zalažu za državu BiH, podržavaju praksu nametanja zakona i odluka, iako je ta praksa razarajuća za državu i njene institucije. Niti ovaj njihov pristup ne čudi jer je praksa nametanja raznih zakona i odluka upravo išla u pravcu ispunjavanja njihove političke agende, izjavila je za Dnevnik.ba Snježana Novaković – Bursać, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH.

“Strani državljanin donosi odluke u ime izabranih predstavnika naroda“ 

Novaković – Bursać je komentirajući nametanje odluke OHR-a o financiranju Općih izbora 2022. godine kazala da „politička javnost koja predstavlja bošnjački narod podržava i prihvata praksu da neki strani državljanin može i treba donositi zakone ili odluke u ime izabranih i imenovanih predstavnika naroda i građana i da strani državljani trebaju biti sudije Ustavnog suda”.

“Kao što svjedočimo,  i ovih dana strani državljani pokušavaju donositi i implementirati neke zakone i odluke što potvrđuje da je BiH neka vrsta protektorata a nikako suverena zemlja“, dodaje.

Premda deklarativno sve službene politike zemalja Europske unije podržavaju Daytonski sporazum, u praksi se, ističe, prečesto događalo da njihove politike idu u pravcu razgradnje ustavne strukture i principa ravnopravnosti triju naroda.

Na bazi tih činjenica može da se tvrdi da dio međunarodne zajednice koji djeluje u BiH, posebnu u i oko kancelarije OHR, upravo podržava bošnjački nacionalizam jer kad samo malo bolje pogledate u tu ‘građanštinu’ koju nude (ne trebate čak ni ‘zagrebati’ po površini) jasno ćete vidjeti nacionalizam koji je u ovkom slučaju povezan s vjerskim, islamskim, elementima“, mišljenja je Novaković – Bursać.

“SDA ne prihvaća osnovni princip na kojem je BiH nastala“ 

SDA nema volju i želju prihvatiti, kako kaže, bazične principe na kojima je BiH nastala i na kojima treba i može i funkcionirati – a jedan od njih je i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta.

“Taj se nedostatak želje ogleda u primjerice kršenju Zakona o Savjetu ministara 2018. kad je trebao imenovati novi saziv savjeta ministara i tako redom. Princip nacionalnog ‘ključa’ se u BiH poštovao i tijekom socijalizma, iako je deklarativno na stazi bila drugačija politika, međutim, danas je na sceni pokušaj nametanja tzv. ‘građanskog koncepta’, iako smo svi duboko svjesni šta je to u stvari i da nas to udaljava od funkcionalnosti i međusobnog povjerenja“, ističe.

Da postoji volja i namjera da se ispoštuje ustavna norma koja kaže da predstavnike jednog naroda moraju izabrati predstavnici tog naroda, dodaje, ne bi ni bilo procesa pred Ustavnim sudom.

“Isto se nastavlja kada je implementaciji presude o konstitutivnosti pitanju. Dakle, u suštini je politička volja da se prihvati, odnosno ne prihvati realnost makar i po cijenu funkcionalnosti i nepovjerenja“, dodaje.

“Srbi u Federaciji moraju moći birati svoje legitimne predstavnike u vlasti” 

SDA je protiv legitimnog predstavljanja jer ispunjava svoj politički program, ističe, koji kroz ‘građanski’ model ima za cilj ostvariti dominaciju Bošnjaka jer računaju na brojnost tog naroda u odnosu na druga dva, posebno u odnosu na Hrvate u FBiH.

“U provođenju tog programa, odnosno politike dominacije i unitarizacije naravno da im pomaže Željko Komšić kao drugi bošnjački član predsjedništva i da bi rado imali svoje Hrvate ili Srbe (one koje oni izaberu) u domovima naroda“, rekla je.

Srbi u Federaciji BiH, objašnjava, moraju moći izabrati svoje legitimne predstavnike u vlasti – izaslanike u federalni Dom naroda, na isti način kako Bošnjaci i Hrvati biraju svoje.

“Činjenica je da je broj Srba u Federaciji BiH sveden na minimalan broj, oko 2% od ukupnog broja stanovnika, što nikako ne smije biti prepreka da im se omogući da biraju ljude koji će štititi njihove nacionalne interese na nivou FBiH“, rekla je.

“Bošnjačka politika zloupotrebljava krizu na istoku Europe” 

Bošnjačka strana, kako kaže, krizu na istoku Europe, koristi da bi lažno predstavila situaciju u BiH te na temelju laži, zloupotreba institucija i histeričnom narativu o „malignom ruskom utjecaju“ ruše ustavnu strukturu BiH.

“Osjetno se povećala pažnja visokih zvaničnika EU usmjerena ka ovom prostoru, samo što se još uvijek ne osjeti i stvarna volja za integracijom zemalja iz ove regije u Uniju. Pitanje integracije u EU je toliko nekompatibilno sa pojavama u ovoj zemlji poput ovih koje ste pomenuli u pitanju, da svako ko pokušava to poravnati ili relativizirati mora djelovati neozbiljno, a pomalo i smiješno“, zaključila je Snježana Novaković – Bursać u intervjuu za Dnevnik.ba.

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
9 mjeseci prije

Ova ako ne proglasi ponovo bobanovu zlocinacku tvorevinu,takozvanu hb,ne znam ko ce!🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
9 mjeseci prije

ČČČČČČČČČČ!!! Upamti: ČČČČČČČČ – politiČar!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
9 mjeseci prije

Boookir

zox
zox
9 mjeseci prije

Pool question: Sta ce se dogoditi kad se okupator povuce?

  1. Egzodus u Anadoliju
  2. Fenomen “suncokret” (tj. povecava se broj muslica koji se ponovo osjecaju kao Srbi ili Hrvati)
  3. Mole za entitet “trokutistan” i opstanak tzv BiH.
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  zox
9 mjeseci prije

Jedva čekamo to i red je da se okupatori povuku u svoje matice, preko Drine i preko Save/Une. Bar bi ih tamo donekle oslovljavali kao Srbi/Hrvati a ovako su samo bosanski pravoslavci/katolici.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

I mi jedva čekamo da otpepate u tursku .Tamo su vam preci i tamo ste svoji na svome .
Što prije odete to bolje .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Ovako su oni što oni hoće, a ne ono što je mokra želja vas patrijota. Mrsh shmradu, umjesto allahimanet.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

.Metn’o su mu pravo! Svaka ti dala, pogotovo ove sa .ka.me.nj.ara, lahke su a i ove .vl.ahi.nje nisu za odbaciti. Živio ti meni care i samo u glavu udaraj!

Odron_Na_Putu
Odron_Na_Putu
9 mjeseci prije

SNJEŽANA NOVAKOVIĆ BURSAĆ: “Bošnjačkoj politici je prihvatljivo da strani državljanin donosi odluke” ??
Svabo je to, sestro priGlupa !!
Sutra cemo i mi biti ko Njemacka !!

Svi hrla na Z A P A D, niko na I S T O K u RUSIJU !!
piTam se samo ZASTO ?????

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Odron_Na_Putu
9 mjeseci prije

Hoćeš biti kao Njemačka isto kao što su Indijci postali Englezi ha ha ha…
ti si baš dalabu ako misliš da ćeš postati kao njemac zato što ti je njemac namjesnik u koloni u kojoj živiš.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Odron_Na_Putu
9 mjeseci prije

a niko ni za tursku..

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

A to što ti ”ljepotice” i tvoji pajdaši sve radite da rasturite državu u kojoj ste rođeni i nemate drugu kao ni mi jer ste svugdje izvan BiH bosanski pravoslavci/katolici, nema veze i ne broji se!? Kakvog li apsurda uzimate novac od ”nepostojeće” države koju još k tome i ne volite! kakvi ste vi bolesnici!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

A gdje su to svugdje Srbi i Hrvati samo bosanski pravoslavci ili katolici? I šta je sa hercegovačkim katolicima ili muslimanima ili pravoslavcima jesu li oni isto Bosanci ili su hercegovci?
I šta sa onima koji nisu ništa od navedenog recimo ateisti ili neke druge vjeroispovijesti?

miješaš vjeru i naciju i regiju.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Upravo to i jeste problem sa BiH muslimanima, koji su prvo bili Muslimani, pa su postali Bošnjaci, pa su sada Bošnjani, a za godinu ili dvije bit će Građani islamske vjeroispovjesti kako bi opet prevarili Zapad i rekli da u BiH večinski žive Građani. To su pokušali sa izmišljenim “bosanskim” jezikom koji je zapravo bošnjački jezik prepun turcizama i riječi koje ni mnogi muslimani ne razumiju, ali tim “štosom” oko “bosanskog jezika” htjeli su prejudicirati vlasništvo nad tapijom cijele BiH.

Last edited 9 mjeseci prije by Anonimac
Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

U Bosni ne postoji srpski i hrvatski jezik .To su dvije rogobatne varijanta Bosanskog ,istocna i zapadna…VIDI DOGOVOR IVAN MAZURANIC I EKIPA I VUK KARADŽIĆ I EKIPA u Beču 1850 o NASTANKU SH JEZIKA OD BOSANSKOG JEZIKA…OSNOVA JEZIK IZ JUGOISTOČNE BOSNE SA SANDŽAKOM….
DEKRET AU MONARHIJE O ZABRANI I NAZIVA BOSSNSKOG JEZIKA 1907 I PREIMENOVANJA U SH JEZIK

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
9 mjeseci prije

Ne naprdhivaj divanijo. Najčistija varijanta jezika u ex-yu je po Vuku bilo područje istočna Hercegovina. Nikakvi bosanski lonci i qci palci. Bosna je bilo upravo iskrivljenje te ispravnosti, npr. č u ć, dž u đ… hapaj buređik i ćući.

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Vozdra federu koji briše komentare.

XYZ
XYZ
9 mjeseci prije

muslimani misle da ih zapad voli . a sve im sugerisu pogresno. Alija je vjerovao svakom i rekao da ujutro misli jedno a navecer drugo . Oni su prevrtljivi

XYZ
XYZ
9 mjeseci prije

ako mislite da imate prijatelja muslimana , on ce vam biti prijatelj dok ne naidje drugi musliman . Tada vase prijateljstvo prestaje.