Published On: Čet, sij 14th, 2021

SNIJEG DOVEO IZLETNIKE Smještaj na bh. zimovalištima rasprodan do veljače

“Rezervirano, žao nam je”, “prvi slobodan termin imamo u 2. mjesecu”, “slobodno je samo preko tjedna, ne vikendom”…, to su rečenice koje ćete čuti ako želite provjeriti stanje s vikendicama na Blidinju, Kupresu, Jahorini, Vlašiću…

Bosanskohercegovačke ljepotice zablistale su u punom sjaju. Više od pola metra snijega koji je napadao prošlog vikenda i najavljeni novi razlog su za osmijeh na licima vlasnika koji iznajmljuju vikendice.

Cijene za vikend kreću se od 300 do 1000 KM, ovisno o lokaciji, opremljenosti vikendice, broju nazočnih…

”U prosincu smo za blagdane iznajmili vikendicu i, iskreno, nisam se nadala ovolikoj potražnji u prvom mjesecu. Možda zato što ni vrijeme u prvim danima nove godine nije naslućivalo da će pasti ovolika količina novog snijega. Sad je bolje, zanimanje je veliko, a cijeli prvi mjesec smo popunjeni. Preko tjedna i u dane vikenda. Gosti su iz Dalmacije. Već radimo popis gostiju i za drugi mjesec. Ovo je specifično vrijeme zato što vlada pandemija i nikad ne znaš kad će netko otkazati u zadnji tren pa treba imati razumijevanja za sve, ali, kako sada stvari stoje, ovo bi mogla biti jedna od boljih sezona”, priča za Večernji list žena s Kupresa koja iznajmljuje vikendicu na tamošnjoj visoravni, a koja je proteklih tjedana prepuna turista.

Olimpijski centar Jahorina u Europi prvi je otvoren, a direktor Dejan Ljevnaić tvrdi da su uvjeti idealni, a uveli su mjere protiv koronavirusa koje su dodatno postrožene u odnosu na državne. Samo u tri godine u Jahorinu je uloženo 75 milijuna eura, što je primjer i drugim planinskim biserima u ovoj zemlji da se ulaganjem i kvalitetnom strategijom može do uspjeha jer zasigurno će nakon kraja pandemije ova zemlja imati priliku za turistički rast, a koju treba ugrabiti i već sada raditi da povratak na “staro normalno” bude što bolji za ovu zemlju.

Osim zimskog turizma, i prošla sezona pokazala je koliki je potencijal BiH za ljetni turizam. Neum je, praktički, usred brojnih restrikcija, bio regionalno središte, a prenapučene su bile i bh. rijeke i jezera.

”Pripremamo se kao da će sezona biti u najboljem redu, a u biti ne znamo što će biti”, navodi Krešić.

”Kad je prošlo ljeto Hrvatska zatvorila granicu i Crna Gora za Srbiju, Neum je, jednostavno, ‘eksplodirao’. Mi smo se u sekundi prilagodili toj potražnji i gužvi u Neumu. Mi se sad pripremamo kao da će iduća sezona biti odlična, čak na razini 2019. godine, međutim, naša najveća emitivna tržišta, kao što su Njemačka, Austrija ili Slovenija, trenutačno su u totalnom ‘lockdownu’ i bojimo se hoće li uspjeti reagirati tako brzo kada se otvore. Bojimo se da ćemo imati lošu predsezonu, ali optimizam budi ovo cijepljenje i da epidemija koronavirusa jenjava. Nadamo se da će od prvog lipnja sezona početi punim kapacitetom i iz tih razloga nadamo se dobroj posezoni i produljenju same sezone”, rekao je Krešić.

Isti je slučaj i s vjerskim turizmom i Međugorjem, koje je prošle godine bilo pusto. I ova godina pokazala je da čim malo popuste mjere, ljudi iz cijeloga svijeta odmah se zainteresiraju za ovo marijansko svetište.

Ako sve bude išlo prema planu, već na ljeto bi se svijet polagano trebao vraćati nekim aktivnostima koje su ranije bile popularne, a među njima su zasigurno putovanja i odmori. /HMS/