Published On: Sub, pro 21st, 2019

SNAŽNA TUČA POGODILA HRVATSKU OBALU U Pakoštanima su aute izvlačili bagerom, olujno jugo pogodilo Istru i Rijeku

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom u subotu poslijepodne između 16 i 17 sati pogodilo je šire zadarsko područje, a u Pakoštanima je desetak centimetara tuče zabijelilo cijelo mjesto te blokiralo promet.

“Nije riječ o neobičnoj pojavi. Golemi grmljavinski oblak kumulonimbus putovao je iz Italije prema Dalmaciji i na zadarskom je području ‘istresao’ u sat vremena sedam litara kiše po četvornom metru. Najgore je bilo u Pakoštanima, ali točne podatke o količini tuče dobit ćemo u nedjelju od kolega iz Biograda”, kazao je Hini dežurni meteorolog na postaji Puntamika u Zadru Anđelko Vidović.

Pojasnio je kako je u kumulonimbusu visokom devet kilometara bilo puno akumulirane energije koja se istresla na zadarskom području. Oblak je nakon Pakoštana nastavio putovati prema Kninu i dalje u Bosnu i Hercegovinu.

Kako se vidi na snimci sa Facebook stranice “Vatrogasci – oni su naši heroji”, u Pakoštanima su zbog tuče i bagerom izvlačili aute iz leda.

Sjevernije, u zaleđu Matulja i oko Učke u posljednja 24 sata palo je najviše kiše danas, te je meteorološka postaja u Brešcima zabilježila je čak 140 mm. Kod istočnog ulaza u tunel Učku palo je 130 mm, dok u središnjoj Istri mjerimo do 53 mm koliko je zabilježila postaja u Juranima.

Istovremeno, jako jugo puhalo je u Voloskom, prenosi jutarnji.hr

 

U BiH vjetar ondio krov sa škole

Olujni vjetar prouzročio je u subotu štete na području Sarajeva rušeći drveće i semafore, a u Banja Luci odnio je krov na područnoj Osnovnoj školi.

Kako su izvijestile službe civilne zaštite, u Sarajevu su srušena dva semafora u naseljima Pofalići i na Dolac Malti.

Oštećeno je i stakleno pročelje zgrade poslovnog centra u naselju Otoka.

Prijavljen je pad više stabala uslijed snažnog vjetra, a s pojedinih objekata padao je crijep.
Udari vjetra oštetili su najveći dio krova na objektu Osnovne škole u naselju Novoseliji kod Banja Luke. U tome gradu zabilježen je također pad više stabala.

Uz upozorenje na snažan vjetar hidrometeorološki zavodi izdali su upozorenje na pljuskova i padaline, koje su najintenzivnije na području Hercegovine. (Hina)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare