Published On: Sub, ruj 2nd, 2017

SNAŽNA POTPORA HRVATIMA U BiH Donosimo program posjeta premijera RH Žepču, Tuzli i Orašju

Republika Hrvatska kroz svoje institucije, a u suradnji s predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, snažno podupire ključne društvene, kulturne i gospodarske aspekte života Hrvata u Bosni i Hercegovini, rečeno je Hrvatskom Medijskom Servisu u Vladi Hrvatske uoči posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH.

Premijer Plenković boravit će u posjetu Bosni i Hercegovini, u subotu, 2. rujna 2017. godine te će tom prigodom posjetiti Žepče, Tuzlu i Orašje gdje će razgovarati s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti o razvojnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske.Tijekom posjeta uz predsjednika Vlade RH bit će Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U 14.35  sati Plenković će se u Žepču sastati s načelnikom Općine Matom Zovkom, a u 15.05 sati posjetit će Katolički školski centar “Don Bosco”.

U 17.00 sati hrvatski premijer obići će gradilište Hrvatskoga kulturnog centra “Sv. Franjo” u Tuzli, za čiju je izgradnju dio sredstava izdvojila i Vlada Republike Hrvatske. Izgradnja Hrvatskoga kulturnog centra u Tuzli dobit će se prostor koji bi zadovoljio potrebe kulturnih manifestacija koje organizira Franjevački samostan.

Oko 17.10 sati Plenković će obići školski “etno kutak” Katoličkoga školskog centra u Tuzli, nakon čega će se susresti s članovima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Tuzlanske županije te predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, gospodarskog i kulturnog života Tuzle.

U 17.45 sati u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli sastat će se s generalnim konzulom Ivanom Bandićem i djelatnicima Generalnog konzulata Republike Hrvatske.

Izjave za medije predviđene su po završetku posjeta Tuzli.

U Orašju u 20.00 sati hrvatski premijer nazočit će svečanom otvorenju “22. Dana hrvatskoga filma”, čiji je pokretač i dugogodišnji organizator velikan hrvatske filmske scene, glumac Ivo Gregurević.

Republika Hrvatska kroz svoje institucije, a u suradnji s predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, snažno podupire ključne društvene, kulturne i gospodarske aspekte života Hrvata u Bosni i Hercegovini, rečeno je HMS-u iz Vlade Hrvatske uoči posjeta hrvatskog premijera BiH.

Uz predsjednika Vlade Hrvatske bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom jučerašnje sjednice Vlade RH najavio je i posjet Livnu, Širokom Brijegu i Mostara, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Predstavit ćemo dio ovih projekata i dogovoriti suradnju i način kako da i dalje pomažemo Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su tamo konstitutivni ravnopravni narod“, kazao je./HMS/