Published On: Pon, srp 9th, 2018

SMRTNI GRIJEH Srbi koji navijaju za Hrvate na udaru političara i tabloida

“Izluđuje me ta priča ‘Jao, pa Nole je rekao da navijamo za naše Hrvate’… Baš me briga što je rekao Đoković, ja baš zato smatram da je idiot. I još jednom ću ponoviti – svako ko navija za Hrvatsku večeras protiv Ruske federacije je psihopata i luđak i zreo za ludnicu”, poručio je Đukanović.

Utakmica četvrtine finala u kojoj je Hrvatska savladala Rusiju izazvala je veliku pažnju u Srbiji i prije početka meča, jer se rasprava povela oko toga za koga će Srbi navijati? Pogrdnim imenima nazivani su na društvenim mrežama, ali i u pojedinim medijima, svi koji su u subotu navijali za Hrvatsku. Na udaru se našao i Novak Đoković.

Zbog službenog puta, srpski predsjednik Aleksandar Vučić propustio je prvo poluvrijeme nogometne utakmice Hrvatska – Rusija. Drugo je, po vlastitom priznanju, gledao “bez tona” zbog, kako kaže, navijačkog izvještavanja javnog servisa. Sam je navijao za Rusiju.

“I prije ove utakmice sam rekao da Hrvatska ima bolji tim, ali da ću da navijam za Rusiju. I još 1.000 puta da se ponovi takva utakmica, 1.000 puta ću da navijam za Rusiju. To je moje pravo. Srbija je demokratsko društvo, svako ima pravo da navija za koga želi”, rekao je predsjednik Srbije.

Demokratsko pravo da navija za kog želi iskoristio je i najbolji srpski tenisač Novak Đoković, pa je uz komentar “Ajmo, vatreni” podržao hrvatsku reprezentaciju. Zbog tog demokratskog prava, zastupnik vladajućeg SNS Vladimir Đukanović, počastio je Novaka uvredom, u snimku s ljetovanja u Grčkoj koji je postavio na društvene mreže.

“Izluđuje me ta priča ‘Jao, pa Nole je rekao da navijamo za naše Hrvate’… Baš me briga što je rekao Đoković, ja baš zato smatram da je idiot. I još jednom ću ponoviti – svako ko navija za Hrvatsku večeras protiv Ruske federacije je psihopata i luđak i zreo za ludnicu”, poručio je Đukanović.

Zbog podrške Hrvatima, najbolji srpski tenisač našao se i na udaru urednika tabloida “informer” Dragana J. Vučićevića. “Gde je Novakova logika i čime su nas to Hrvati zadužili? Olujom? Bljeskom? Ili Jasenovcem? Svaki Srbin koji večeras navija za Hrvatsku protiv majke Rusije je budala. I ne zaslužuje ništa više od prezira. Tačka”, poručio je Vučićević.

Sportski komentator Milojko Pantić zaslužio je očito i više od prezira – tekstove u kojima su ga tabloidi bliski vlasti izvrijeđali, i to pošto je na hrvatskoj televiziji, uoči meča, izjavio da će građanska Srbija navijati za Hrvatsku, konstatirajući da postoji i druga strana, “kleronacionalistička i šovinistička koja sanja da fudbalska Rusija pregazi nogometnu Hrvatsku”.

“A falsifikatori su tu moju izjavu preveli ovako: ‘Milojko vrijeđa Srbe, napao je svoj narod proglašavajući sve koji navijaju za Rusiju klerofašistima’. Niti sam spominjao fašiste, niti sve Srbe, niti narod, ali izgleda da vladajući kleronacionalisti sebe smatraju narodom”, kaže Milojko Pantić za N1.

Da se u cijelu priču nije uključio i predsjednik Srbije, danas o ovome ne bismo razgovarali, vjeruje novinar Slobodan Georgiev.

“Ja bih mogao da razumijem i one koji kažu ‘Pa, kako možete da navijate za Hrvate kad nas oni ne podnose, kad su oni naši neprijatelji’ i tako dalje… Ali to je neko stanovište koje mogu da imaju obični ljudi. Ljudi koji vode zemlju, bilo da su narodni zastupnici, bilo da je predsjednik države, bi mogli da se suzdržavaju od izjava koje stvaraju jednu lošu atmosferu”, poručuje Georgiev.

Dnevnik.ba

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare