SMRT MEĐUNARODNOG PRAVA: Na današnji dan potpisan međunarodni ugovor koji je za samo 5 godina srušila međunarodna zajednica predvođena SAD-om

Na današnji dan, 14. prosinca 1995. u Parizu je parafiran Daytonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru 21. studenog iste godine u Daytonu (SAD),prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Iako se Zubaka navodi kao čovjeka koji je navodno odbio potpisati Dayton, mediji prešućuju da ga je Zubak, predsjednik HercegBosne parafirao u Parizu na današnji dan.

Daytonski sporazum je međunarodni mirovni ugovor. Sve strane su ga dužne poštovati. USA se posebno istaknula kao njegov garant .Tako  je garantirala za njega da ga je 2000-e Barryevim amandmanima srušila. Potom je isto to učinio i OHR Petritsch, usput je opljačkao banku i napravio kuću u Mlinima.

Dayton je prvi međunarodni sporazum koji je srušila međunarodna zajednica. U Bosni je tako započeo početak kraja međunarodnog prava.

Jer znate petrodolari su jači od međunarodnog  prava.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su i potpisnici Daytonski sporazuma – predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

Oni su prije 24 godine u Elizejskoj palači u Parizu potpisali dokument koji je okončao rat u BiH (1992-1995).

Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Najveći doprinos u kreiranju Daytonskog sporazuma dao je Richard Holbrooke, bivši zamjenik američke državne sekretarke Madeleine Albright, a svojim prisustvom garantirali su ga američki predsjednik Bill Clinton, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Boutros Boutros-Ghali, bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, tadašnji britanski premijer John Major, generalni sekretar NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijer Viktor Černomirdin i bivši švedski premijer Carl Bildt.

Daytonski sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH,piše BHRT