Published On: Mon, Aug 10th, 2015

SMRT ISLAMISTIČKOG VOĐE U zatvoru u Egiptu umro vođa Džama islamije koja je izvela teroristički napad 1995. u Rijeci

imagesEssam Derbala, vođa terorističke grupe Al Jaamat al Islamiya, odgovorne za postavljanje autobombe u Rijeci 1995., umro je u subotu u zatvoru u Egiptu. U napadu na policijsku stanicu u Rijeci jedna je osoba poginula, a 29 ih je ranjeno. Bila je to osveta za nestanak njihova vođe Abu Talala Al Qasimija na putu iz Hrvatske u BiH.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva, pod čijom su nadležnošću zatvori, izvijestio je da je Derbala umro u 58. godini u zatvoru od posljedica respiratornih i cirkulatornih problema, a kako tvrde islamistički izvori, to se dogodilo zbog nepružanja liječničke njege. Al Jaamat al Islamiya odgovorna je za atentat na bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Al Sadata, kao i za još nekoliko terorističkih napada i ubojstava u Egiptu, uglavnom na strane turiste.

Iako je većina vođa te organizacije za vrijeme svrgnutog predsjednikaHosnija Mubaraka bila osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne, svi su bili pušteni na slobodu nakon dolaska na vlast Muslimanske braće i Mohameda Mursija kojeg je Derbala i podupirao. Međutim, nakon dolaska na vlast Abdela Fattaha Al-Sisija svi su oni vraćeni u zatvore.

Početkom 2000. većina vođa Al Jaamat al Islamiye prestala je s poticanjem nasilja i napadima te poslije osnovala Stranku razvoja i izgradnje. Derbala je uhićen u svibnju zbog poticanja nasilja, a utamničen je u strogo čuvanom zatvoru u predgrađu Kaira. Godine 2000. u BiH je uhićen i predan egipatskoj vlasti Hassan Sherif, sudionik postavljanja autobombe u Rijeci, koji je automobil Fiat regatu u kojoj je bila bomba dovezao iz BiH u Hrvatsku.

(hhd, vl)