Published On: Sub, stu 5th, 2016

Smrt beba: Roditelji očekuju da Tužiteljstvo pokrene istragu

Federalna uprava za inspekcijske poslove poslala je Tužiteljstvu HNŽ-a informaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, a postupajući inspektori žele da se ispita ima li elemenata kaznenog djela u postupanju bolnice s bolničkom infekcijom, piše Dnevni list.

Nisu poslali obdukcijski nalaz

Stručni savjetnik u Kabinetu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Edin Čengić kazao je da se sa slanjem informacije čekalo, jer su tražili da bolnica pošalje obdukcijski nalaz preminule bebe iz Drvara.
Kako to nisu učinili, Federalna uprava za inspekcijske poslove poslala je Tužiteljstvu HNŽ-a informaciju i bez toga. Informacija federalnih inspektora je već stigla u Tužiteljstvo HNŽ-a, a sada se očekuje da ista bude raspoređena postupajućem tužitelju, koji će odlučiti o daljnjim potezima. Roditelji preminulih beba očekuju skoro pokretanje istrage, koja bi do kraja rasvijetlila ovaj slučaj.
Inspekcijski nadzor u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru pokazao je da je bakterija klebsiella pneumonija bila prisutna na Pedijatriji. Pritisnuti pisanjem Dnevnog lista i izvješćem inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove iz bolnice su priznali da su preminule bebe bile zaražene. S ogromnim kašnjenjem.
Po zakonu, Sveučilišna klinička bolnica Mostar je infekciju trebala prijaviti onoga trenutka kada je kod prve od osam zaraženih beba nađena bakterija klebsiella pneumonija, a učinila je to tek 27. rujna, kada je Zavodu za javno zdravstvo HNŽ zajedno poslala prijave za svih osam zaraženih beba, kao da su sve isti dan zaražene.

Djevojčica je iz Stoca

Osmero novorođenčadi je bilo zaraženo, a četvero od njih preminulo, tri dječaka i jedna djevojčica. Dva dječaka iz Mostara bila su teška skoro tri kilograma, a rođena su sredinom kolovoza.
Po tvrdnjama roditelja bili su zdravi po rođenju. Treći dječak je sin roditelja iz Drvara. Jedanaest godina su čekali dijete, a obdukciju su zatražili da saznaju istinu.
Četvrta preminula, a zaražena beba, bila je djevojčica iz Stoca. Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić ponudila je roditeljima besplatnu pravnu pomoć, a neki su je po ovom pitanju već konzultirali.
Inače, Dnevni list o smrti beba saznaje početkom rujna, petnaestak dana od smrti prve dvije bebe.
Prvi tekst o umiranju djece u SKB Mostar izlazi sredinom rujna, nakon što smo stupili u kontakt s roditeljima tri preminule bebe.
Bolnica gotovo mjesec dana tvrdi da infekcije nema, a tek 12. listopada na konferenciji za tisak priznaju da su bebe bile zaražene, no umanjuje težinu beba i dodaju „teške dijagnoze“, šaljući poruku da bi bebe preminule i bez bakterije.