Published On: Tue, Aug 18th, 2015

SMRT ARSENA UDARNA VIJEST U REGIJI 'Ono što su Charles Aznavour i Jacques Brel bili za svjetsku, to je Arsen bio za scenu Jugoslavije'

SMRT ARSENA UDARNA VIJEST U REGIJI 'Ono što su Charles Aznavour i Jacques Brel bili za svjetsku, to je Arsen bio za scenu Jugoslavije'

‘Ono što su Charles Aznavour, Jacques Brel, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg i Scott Walker predstavljali za svjetsku, to je Arsen bio za muzičku scenu dvadesetdvomilijunske Jugoslavije’, ocjenjuje portal B92

Odlazak Arsena Dedića u ponedjeljak navečer bila je jedna od udarnih vijesti elektroničih medija i internetskih portala u Srbiji, a među zajedničkim ocjenama je i da glazbena scena ostaje “bez jednog od najomiljenijih muzičara i izvođača na tlu bivše Jugoslavije”.
“Bio je jedan od najomiljenijih muzičara i izvođača na tlu bivše Jugoslavije. Jedan je od utemeljitelja žanra šansone na našim prostorima, prepoznatljivog vokalnog i dovitljivog pjesničkog stila, svestrani umjetnik, kompozitor, flautist, dirigent, aranžer, muzički producent i pjesnik”, ocijenila je Radio-televizija Srbije (RTS).
Uz detaljan životopis Arsena Dedića RTS podsjeća i da je “s velikim brojem nagrada i priznanja, s opsežnim umjetničkim opusom od preko 30 albuma, Arsen poslednjih godina, narušenog zdravlja, neumorno radio”.
“Ostat će upamćen kao romantik, šansonijer Balkana, sasvim osebujnog stila visoke umjetničke vrijednosti”, navodi RTS.
“Muzički pečat Arsena Dedića na muzičkoj sceni SFRJ je ogroman. Nećete pogriješiti ako kažete da ono što su Charles Aznavour, Jacques Brel, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg i Scott Walkerpredstavljali za svjetsku, to je Arsen bio za muzičku scenu dvadesetdvomilijunske Jugoslavije”, ocijenjuje portal B92.
Arsenov odlazak potaknuo je brojne komentare na srpskim portalima, među ostalim: “Odlaze najbolji, ali ne umiru sve dok žive njihova djela, pjesme! Počivaj u miru, maestro!”; “Otišao je još jedan čovjek koji je simbolizirao duh onog prohujalog, južnoslavenskog, duha”; “Umro je najveći jugoslavenski kompozitor, pjevač, pjesnik, ali – prije svega – veliki čovjek, naš dragi Arsen”; “Ostat će upamćen kao romantik, šansonijer Balkana, sasvim posebnog stila visoke umjetničke vrijednosti”; “Ako bi moglo, molit ću, da Arsen nije samo hrvatski skladatelj’, jer on je svojom glazbom nadrastao ove prostore i naše primitivne nacionalizme”.
Štovatelji Arsena Dedića na portalima citiraju i njegove brojne stihove, uz ostalo “…od vremena poezije i mira ostala je samo prazna kuća…”, a među najbrojnijim poveznicama na Arsenovu glazbu na portalima su: “Ono što sve znaš o meni”, “Moderato cantabile”, “Tvoje nježne godine, “Djevojka za jedan dan”, “Ako priđeš bliže”, “Djevojka iz moga kraja”, te Ujevićev “Odlazak” -”Tamo da putujem…”