Published On: Uto, kol 30th, 2016

SMJENJIVALO SU LJUDE BE DOKAZA: OHR pao pred američkim sudom

Suci američkog Prizivnog suda za Distrikt Columbia, odnosno Washington, prihvatili su voditi žalbeni postupak u kojemu bivši srpski dužnosnik iz BiH Zoran Žuža tuži Ured visokog predstavnika (OHR) jer je bio smijenjen, a u posebnom dopisu su obavijestili obje strane kako ovu instituciju ne smatraju nedodirljivom, objavio je Večernji list.
U odluci koju je donijelo Vijeće koje čine Thomas B. Griffith, Sri Srinivasan i Patricia A. Millett navodi se kako će za ovaj slučaj biti zakazana sjednica, ali bez usmene rasprave strana – Žuže, koji preko odvjetnika tuži OHR, te predstavnika međunarodne uprave u BiH.
Prema navodima Večernjega lista, bivši predstojnik Ureda predsjednika Skupštine RS Zoran Žuža, koji je prije toga bio novinar, bez ikakvih je dokaza smijenjen s te pozicije te mu je OHR zabranio obnašanje bilo kakvih dužnosti, a nakon “rehabilitacije” prije nekoliko godina zaposlen je u Parlamentarnoj skupštini BiH u Odjelu za informiranje.
U nekoliko procesa protiv OHR-a je i pred domaćim pravosuđem, Ustavnim sudom BiH, donesena presuda da su njihovi dužnosnici kršili temeljna ljudska prava. No, OHR je uložio veto i zabranio provedbu te odluke. Na američki Prizivni sud, međutim, OHR nije mogao uložiti veto, navodi Večernji list.
U ocjeni Vijeća navedeno je kako “nije jasan imunitet koji OHR crpi pred američkim sudovima”.
”Očito je da oni žele taj slučaj ispitati i da ga neće olako tretirati. Ako oborim tu priču o imunitetu pred američkim sudom, uslijedit će moja tužba za kršenje ljudskih prava, čime će zapravo i započeti suđenje. Naravno, ja sam podnio i odštetni zahtjev jer za sedam godina golgote koju sam prošao i ja, koju su prošli svi oni koji su smijenjeni po odluci visokog predstavnika – ne postoji način da se to nadoknadi”, rekao je Žuža za Večernji list.
Prihvaćanje same tužbe i održani proces dokazali su, naveo je Žuža, da ova organizacija ne uživa imunitet pred američkim pravosuđem.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x