Published On: Ned, stu 30th, 2014

Smjene u devet državnih kompanija?

Nakon izbornog kraha na nedavno održanim izborima u našoj državi, Socijaldemokratska partija BiH (SDP), osim što će sasvim sigurno ostati bez ministarskih pozicija, izgubit će i brojna rukovodeća mjesta, a u devet državnih kompanija bez mjesta generalnih direktora!

Riječ je o ‘Elektroprivredi BiH’, ‘Autocestama FBiH’, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, ‘BH-Gasu’, ‘Željeznicama FBiH’, ‘BH Airlinesu’, ‘Terminalima FBiH’, ‘Naftnim terminalima FBiH’ i ‘HT Eronetu’, piše Dnevni avaz.

Ovakav rasplet situacije mogao bi se očekivati odmah nakon što stranke koje su najavile formiranje vlasti na svim nivoima, a za sada su to SDA, DF i HDZ BiH, konstituiraju novu Vladu FBiH u čijoj nadležnosti je i donošenje odluka o smjenama i imenovanjima. U prilog tome govori i činjenica da su se te stranke dogovorile da će tražiti provjeru poslovanja svih državnih kompanija, a kako je ustvrdio predsjednik DF-a Željko Komšić, ‘netko će onda morati u zatvor’.

Prvi na tapetu za smjenu naći se, svakako, Elvedin Grabovica, generalni direktor ‘Elektroprivrede BiH’, ali i brojni izvršni direktori u toj državnoj firmi koje je imenovao SDP, ali i oni u ‘BH Telecomu’, ‘BH Pošti’, ‘Energoinvestu’. Slijede ‘Autoceste FBiH’, na čijem je čelu Ensad Karić (SDP). Sljedeća kompanija je ‘BH-Gas’, kojom rukovodi Mirza Sendijarević. Njega je imenovala vlada Nermina Nikšića nakon katastrofalnih rezultata njegovog prethodnika Adnana Krese, također SDP-ovca, piše Avaz.

Nijaz Puzić, generalni direktor ‘Željeznica FBiH’, iako je tek prije tri mjeseca službeno imenovan na tu poziciju i to na osobni zahtjev ministra prometa FBiH Envera Bijedića (SDP), mogao bi također biti bivši. Dolaskom Puzića na čelo ŽFBiH SDP je samo preuzeo ovu poziciju od SDA, ali se nastavilo raditi po starom, suprotno dobrobiti firme koja godinama grca u dugovima zbog lošeg rukovođenja.

Posebna su priča ‘Terminali FBiH’, gdje je Vlada FBiH, iako je u tehničkom mandatu, ipak smijenila Rasima Kadića (SDP), postavivši čelnika SDA Hermedina Zornića. Kadić je smijenjen iako je po ugovoru na ovoj poziciji trebao ostati još više od jednog mjeseca.

Na listi za smjenu su još i direktor ‘BH Airlinesa’ Amir Jažić (SDP), te direktor ‘HT Eroneta’ Stipe Prlić, koji je nedavno u akciji SIPA-e ‘Gibraltar’ uhićen pa pušten. Novo rukovodstvo očekuje se i na čelu NTF-a, za koje je privremeno imenovan Ferid Džihanić, te na poziciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojim upravlja Ivica Veličan, objavio je Avaz.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare