Published On: Pon, srp. 17th, 2017

SMJENE I REAKCIJE HKD Napredak Zagreb ne prihvaća komunističke metode Franje Topića

Nakon što je Dnevnik.ba objavio detalje načina poslovanja Središnjice u Sarajevu, koja za sebe zadržava sva sredstva ostvarena najmom prostora u Zagrebu,Središnja uprava u Sarajevu je odlučila po kratkom postupku raspustiti podružnicu Napretka u Zagrebu i iz članstva isključiti predsjednika podružnice Tomislava Dubravca.

Smatrajući da je ovim priča završena, središnjica je imenovala povjerenika koji treba pripremiti novu izbornu skupštinu Napretka Zagreb.

Franjo Topić je očito navikao da se država ne bavi poslovanjem Napretka pa je zaboravio da je za Napredak Zagreb nadležna država Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina u kojoj može sve i svašta.

To je i bit odgovora podružnice Napretka Zagreb koji odbija bilo kakvu smjenu. Ipak, ono što je mnogo značajnije u odgovoru (dokument u prilogu teksta) ove podružnice jeste primjedba da je podružnica „smijenjena“ bez saslušavanja njihovih argumenata i stavova, uz ocjenu da je čitava procedura provedena u komunističkoj maniri Franje Topića na sjednici Središnje uprave 10.06.2017.

U odgovoru zagrebačke podružnice od 27. lipnja, navodi se da je po zakonu RH jedino HKD Napredak Zagreb ovlašten odlučivati o sudbini HKD Napredak Zagreb.

Dalje, u Podružnici Zagreb navode da je „smjena“ uslijedila zbog navodnih javnih istupa kojim je Napredak Zagreb naštetio ugledu društva, iako u svojoj odluci o smjeni Napredak Sarajevo nigdje ne govori o kojim se istupima radi, niti za svoje tvrdnje iznosi bilo kakve dokaze.

U svome odgovoru Podružnica Zagreb navodi:

„Očito mislite na nedavni članak portala Dnevnik.ba…napominjemo da su tu podaci koji su tu objavljeni javno dostupni u Republici Hrvatskoj, a sami potvrđujete navode o upravljanju imovinom i prihodima i o zaposlenju i ostvarivanju prihoda mons. prof. dr. Franje Topića u trgovačkom društvu Napredak futura d.o.o.“

U svom odgovoru HKD Napredak Zagreb pokušava argumentirati svoje pozicije vezane za činjenicu da podružnica nema nikakve prihode od zgrade u Bogovićevoj 1. S obzirom da se radi o milijunskim prihodima, sasvim je opravdano da se članovi HKD Napredak Zagreb pitaju kako je moguće da nemaju sredstava ni za najosnovnije potrebe.

Za članstvo, ali i širu javnost posebno je zanimljiva optužba za nemoral Franje Topića koji ostvaruje prihod od poduzeća Napredak futura Zagreb, dok živi i radi u Sarajevu, a članovi HKD Napredak Zagreb nemaju sredstava ni za putne troškove doći na Skupštinu u Sarajevo.

Nedugo nakon Odgovora kojeg je potpisalo cjelokupno rukovodstvo HKD Napredak Zagreb, pismo u Središnju u Sarajevo poslao je i „smijenjeni i izbačeni“ Tomislav Dubravac (dokument u prilogu).

U svom očitovanju 07. srpnja 2017. Dubravac ponavlja da su odluke Središnjice iz Sarajeva neobvezujuće i ništavne, i na koncu, štetne za Napredak u cjelini.

Ono što Dubravec posebno napominje jeste odsustvo prava na odgovor. Navodeći aktivnosti Podružnice HKD Zagreb, Dubravac ističe da podružnica samostalno organizira 40 različitih manifestacija godišnje, a 120 ukupno za vrijeme trajanja mandata ove Uprave.

Ako se ovo usporedi sa osam (!!!) aktivnosti godišnje Središnjice u Sarajevu jasno je tko zaslužuje, a tko ne zaslužuje smjenu iz Napretka.

S obzirom na trenutne okolnosti, vjerojatno će podružnica HKD Napredak Zagreb nastavaiti sa svojim djelovanjem kao i do sad, a Središnjica iz Sarajeva će nastaviti opstruirati njihov rad sa poduzećem Napredak futura d.o.o. Zagreb (koja ubire milijune prihoda i u kojoj je stalno uposlen Franjo Topić), Napretkov kulturni Centar (koji je registriran kao Udruga koja se ničim ne bavi) i povjerenikom imenovanim iz Sarajeva (zadužen za uvođenje paralelnog sustava upravljanja Napretkom).

S obzirom da je Dnevnik.ba kao medij zainteresiran za rad i aktivnosti svih hrvatskih organizacija u BiH, a posebno onih koje u imenu nose prefiks hrvatskih i kulturnih, uskoro ćemo posebno analizirati rad Središnje uprave HKD Napredak Sarajeva i njenog predsjednika posljednjih deset godina.

Dnevnik.ba

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer