Published On: Pet, ruj 26th, 2014

SMJENA GENERACIJA U HRVATSKOJ: ORAH pretekao SDP, upitno je i prvo mjesto HDZ-a

Stranka bivše SDP-ovke Mirele Holy – ORaH prestigla je SDP na ljestvici popularnosti, pokazuje najnovije istraživanje Crobarometar agencije Ipsos Plus kojeg je objavila Nova TV, a koje je provedeno u razdoblju od 1. do 15. rujna na 968 ispitanika.

Najpopularnija stranka je i dalje HDZ (25,7 posto), a potom slijede ORaH (17,9 posto) i SDP (17,3 posto). Vladajuća stranka nastavila je time sve veći pad popularnosti.

Proteklog je mjeseca situacija bila ovakva: HDZ je podupiralo 25,9 posto ispitanika, SDP 17,5 posto, a popularnost ORaH-a je bila na 15 posto.

Što se ostalih stranaka tiče, HSP dr. Ante Starčević ovog mjeseca ima 3,7 posto, HDSSB 2,9 posto, Laburisti i Lista Ivana Grubišića po 2,7 posto, IDS 2,4 posto, lista Milana Bandića 2,1 posto, HSU 2 posto, HNS i Hrvatska Zora po 1,7 posto, HSS 1,6 posto, Blok umirovljenika 1,3 posto, HSLS i HSP po 0,9 posto, Hrast i Čačićevi reformisti 0,8 posto, SDSS 0,4 posto, a Gabrićev nacionalni forum 0,1 posto. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,5 posto, a neodlučnih je 9,6 posto ispitanika.

Da su danas izbori, HDZ-ova koalicija osam stranka pobijedila bi s osvojenih 31,7 posto potpore birača, a Kukuriku koalicija bi osvojila 21,9 posto potpore. ORaH-ova lista bi osvojila potporu 19,9 posto potpore birača.

79 posto ispitanika smatra da će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja, a da će se raspasti misli 14 posto ispitanika.

Podrška Josipoviću 49 posto, a Grabar Kitarović 38 posto

Crobarometar je pokazao i da je trenutna podrška aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću 49 posto, a njegovoj glavnoj protukandidatkinji, HDZ-ovoj uzdanici Kolindi Grabar Kitarović, 38 posto.

ORaH zabilježio nezapamćen rast na političkoj sceni

ORaH je u nekoliko mjeseci zabilježio nezapamćen rast na političkoj sceni, a SDP prvi put otkad se provodi istraživanje Crobarometar više nije ni prva, ni druga, nego tek treća stranka po popularnosti.

Iako je razlika između SDP-a i ORaH-a unutar 0,6 posto (statistička pogreška istraživanja iznosi +/-3%), stalan rast ORaH-a iz mjeseca u mjesec te daljnje propadanje SDP-a ukazuju na promjene na političkoj sceni.

SDP pada od srpnja prošle godine, dok je ORaH – stranka koja još nema ni godinu dana od osnutka, svoj politički uspon na Crobarometrovoj ljestvici započela u veljači ove godine s podrškom od 4,4 posto.

Holy: Brine me brzi rast

Gostujući u Dnevniku Nove TV Mirela Holy je izjavila: “I zabrinuta sam i zadovoljna. Naravno da nam je drago da se birači pozitivno izjašnjavaju o ORaH-u u anketama, ali smo svjesni toga da su to ankete i da je do izbora još jako puno. Mi smo mlada stranka, nemamo ni godinu dana i naravno da me brine ovako brzi rast zato što još nismo uspjeli izgraditi u potpunosti infrastrukturu”.

O mogućim političkim koalicijama, Holy je kazala kako ORaH nikako ne može surađivati s HDZ-om, budući da su njihovi programi posve različiti, ali u ovom trenutku ne mogu surađivati ni s SDP-om jer se njihova ekonomska politika nimalo ne razlikuje od prethodnih vlada.

Holy SDP-u zamjera što je u “Planu 21″ koješta obećavano, a ništa od toga nije napravljeno. “Sve dok ova Vlada ne počne realizirati svoj program, nema suradnje s njima. Nema suradnje s nevjerodostojnim strankama”.

Upitana želi li biti premijerka, Holy je kazala: “Mislite u sljedećem mandatu? Ne”.

Osvrnula se i na jučerašnji Milanovićev govor o stanju nacije: “Jučerašnji govor premijera je bio, pa mogla bih reći, lakirovka. Govorilo se o nekim pozitivnim pokazateljima iza kojih stoje i određeni negativni pokazatelji. Izbjegavali su se krupni problemi koji se tiču određenih strukturnih stvari – reforma javne uprave, koja je po mom mišljenju najvažniji reformski zahvat koji se treba odraditi, a tome se nije posvetila uopće nikakva pažnja”.

Za kraj još je jednom istaknula kako predsjednik Ivo Josipović ima njenu podršku na predstojećim izborima.

Gjenero: SDP propada zbog poludjelog “rimskog cara”

Politički analitičar Davor Gjenero kazao je za Index kako je vrlo skeptičan prema održivosti rejtinga ORaH-a jer stranački još uvijek nisu dovoljno snažni i organizirani da budu stvarna alternativa: “Nemaju strukturirano stranačko vodstvo, nemaju strukturiranu organizaciju, nemaju definiranu ideologiju…”

“SDP-ova pozicija će biti tragična tako dugo dok se ne budu imali snage riješiti potpuno poludjelog `rimskog cara` na čelu. Dok se ne riješe Milanovića, SDP će i dalje tonuti. Milanović je trenutno fokusiran na razbijanje otpora unutar stranke i time razbija stranku”, smatra Gjenero i navodi da će, nastavili se s tim, SDP biti potpuno uništen.

“Bilo bi tragično da zbog Milanovićeve nesposobnosti dođe do daljnjeg urušavanja SDP-a”, navodi Gjenero koji smatra da ORaH nije prava ljevičarska alternativa te dodaje kako je ovakvo uništenje SDP-a iznimno loše za hrvatsku političku arenu.

Kao primjer navodi Mađarsku i događanja koja su uslijedila nakon što je “mađarski poludjeli rimski car” uništio socijaliste te je konzervativcima pripala ustavna većina./HMS/