Smjena Budimira i Kebe sljedećeg tjedna u oba doma Parlamenta

Nova parlamentarna većina koju okupljaju dva HDZ-a, SDP BiH i Savez za bolju budućnost (SBB), a koju će najvjerojatnije poduprijeti i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) pokrenut će sljedećeg tjedna i formalno proceduru za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe koji se opiru rekonstrukciji izvršne vlasti.

Demokratska procedura

Kako se doznaje, organizirat će se izvanredne sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije gdje će dvotrećinska većina zastupnika i izaslanika izglasovati nepovjerenje te zatražiti od Ustavnoga suda Federacije BiH razrješenje ove dvojice dužnosnika. Po riječima predsjednika kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Marinka Čavare očekuje se da već sljedećeg tjedna postoji jasna situacija u izvršnoj vlasti koja zrcali odraz oba doma federalnog Parlamenta. “Očekujem da se u demokratskoj proceduri dogodi promjena vlasti, a za nas je najvažnije da legitimni politički predstavnici budu u vlasti”, rekao je Čavara za Večernjak. Dodao je da neće uspjeti opstrukcije koje promoviraju dužnosnici iz redova SDA i HSP-a dodajući da postoje jasni mehanizmi kako bi se spriječile sve moguće opstrukcije u normalnom funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH. Očekuje se da će novu četveročlanu parlamentarnu većinu poduprijeti i Narodna stranka Radom za boljitak koja do nedjelje ima rok za prihvaćanje ponude koju joj je dao SDP BiH. Po toj ponudi, doznaje se, Boljitak bi zadržao jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH te određeni broj pozicija koje su preuzeli u drugim institucijama, upravama, agencijama, javnim poduzećima.

Bošnjačka kvota

Dva HDZ-a su pri tome odbacila mogućnost da se Boljitku dodijele hrvatske pozicije u vlasti. Valja reći kako je predsjednik kluba Boljitka u Zastupničkom domu Vlado Ivanković na jučerašnjoj sjednici kolegija ovoga doma ‘pozdravio’ imenovanje novoga rukovodstva, što je dalo naslutiti da će ova stranka dati potporu rekonstrukciji vlasti. Nakon smjene, nova većina sačekat će odluke Ustavnoga suda oko Budimira i Kebe, te nastaviti s najavljenom promjenom.