Published On: Thu, Sep 17th, 2020

SMISAO SVAKE DEMOKRACIJE JE PREDSTAVNIŠTVO:Zašto Unija nije odavno donijela odluku o nepriznanju Komšića i osudila režim koji ga je postavio?

”Kada istekne mandat autoritarnom čelniku Aleksandru Lukašenku 5. studenog, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika države”, navodi parlament u priopćenju.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko ne bi trebao biti priznat kao predsjednik države od studenog kada mu istekne mandat, priopćio je u četvrtak Europski parlament, pozivajući Europsku uniju da mu uvede ekonomske sankcije.

Izražavajući većinsku podršku prodemokratskim demonstrantima u Bjelorusiji, europski zastupnici glasovali su s 574 naprema 37 glasova, uz 82-oje suzdržanih, u korist odbacivanja službenih rezultata s predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza za koje Zapad tvrdi da su namješteni.

”EU je potreban novi pristup Bjelolrusiji, koji uključuje poništenje svake suradnje s Lukašenkovim režimom”, izjavio je Petras Austrevicius, litvanski centristički europski zastupnik koji predvodi napore vršenja pritiska na vodeće bjeloruske dužnosnike.

Iako glasovanje Europskog parlamenta nije zakonski obavezujuće, ono nosi političku težinu i može utjecati na ulaganja EU u Bjelorusiju ili na odobravanje financijske podrške.

”Kada istekne mandat autoritarnom čelniku Aleksandru Lukašenku 5. studenog, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika države”, navodi parlament u priopćenju.

Masovni prosvjedi od izbora u kolovozu predstavljali su do sada najveću prijetnju Lukašenku i njegovim pokušajima da produži svoju 26-godišnju vladavinu, iako vlade država članica EU tek treba da reaguju uvođenjem sankcija.

Ruska podrška postala je ključna za Lukašenkov opstanak kao predsjednika, a Kremlj je optužio Zapad da podstiče revoluciju u toj zemlji, prenosi Reuters.

A sada si postavimo pitanje: Zašto je džihadistički režim koji stoji iza Komšića EU parlamentu nešto što je daleko i nešto što se toliko ne vidi a Lukašenko se vidi?

Ok fokus na Rusiju itd. No zar je Erdogan manji diktator? Zar je ono što se događa na tlu na kojem pobjeđuje Komšić (Stotine ISIL boraca) manja prijetnja za Europu?