Published On: Ned, pro 23rd, 2012

ŠMINKALI STVARNOST: Popis stanovništva u Hrvatskoj je potpuno lažiran

Prema svjedočenju osobe koja je radila na obradi podataka iz Popisa stanovništva 2011. Godine, od kraja svibnja do prosinca ove godine, u vojarni u Jastrebarskom, podatci su lažirani.
Vojarna u Jastrebarskom, u kojoj su se obrađivali podaci iz lanjskog Popisa stanovništva, prošle je godine bila najveći ured za falsificiranje u Hrvatskoj, i o tome ću, bude li potrebno, punim identitetom svjedočiti u Državnom odvjetništvu. Mi smo tamo doslovce šminkali Hrvatsku, u popisnice dopisivali izmišljene podatke, svjedočili nevjerojatnim glupostima koje su popisivači upisivali, koje nismo mogli ispraviti. Podaci ovog popisa, koji bi trebali služiti za planiranje i donošenje ključnih strategija, ništavni su” kazao je sugovornik Jutarnjeg lista, jedan od 396 osoba koje su radile na obradi podataka.
Zbog svega toga, smatra, nužno je da DZS stavi na internet sve popisnice i da svaki građanin putem OIB-a može vidjeti podatke o sebi.
‘To je jedini način da se dobiju istiniti podaci, jer ovo je nevjerojatni falsifikat. Jedino ako svaki građanin bude mogao vidjeti sve podatke o sebi – je li oženjen, s kim živi i što sve posjeduje – te ako bude mogao prijaviti pogreške, koje će se potom ispravljati, postoji mogućnost da dobijemo istinitu sliku Hrvatske – kaže.
Ne želi otkriti svoj identitet u novinama, zbog mogućih pritisaka i spornih odredbi Zakona o popisu stanovništva, koji, među ostalim, osobe uključene u Popis obvezuje na zaštitu i povjerljivost podataka. Međutim, ponavlja, bude li se Državno odvjetništvo zainteresiralo za ovaj slučaj, bez oklijevanja će im se odazvati.
‘Namjera je Zakona o popisu zaštititi osobnost građana i zabranjuje otkrivanje osobnih podataka, što meni ne pada na pamet otkrivati. Govorim samo o povredama u prikupljanju i obradi podataka, koje su dovele do netočnih rezultata. Međutim, neću riskirati, jer se predviđene kazne kreću do 20.000 kuna” kazao je sugovornik Jutarnjeg lista.