Published On: Sri, srp 1st, 2020

Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre, plakala je tijekom izricanja presude

Smiljana Srnec je kriva za ubojstvo sestre. Optužena je da je sestru udarila najmanje pet puta i nanijela joj mnoge prijelome i razderotine zbog čega je Jasmina Dominić na mjestu umrla. Dobila je 15 godina zatvora.

Nakon što je čula presudu, briznula je u plač.

Sudac je obrazložio da je izrečena najveća kazna. Sud je utvrdio da je Srnec počinila ubojstvo. Pročitane su izjave svjedoka koji su otkrili leš u škrinji.

“Od udaraca su nastale opsežne ozljede glave i mozga. Od prvog udarca je Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti”, kazao je sudac te dodao da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda te da nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt.

Sud je utvrdio da je posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine što potvrđuju i oznake na smrznutom voću i povrću u škrinji. Sudac iznosi da je leš u škrinji stajao 19 godina te da je doktor koji je vještačio u ovom predmetu ustvrdio da je žrtva skinuta i omotana crnim vrećama.

“Isključivo je optuženica boravila u kući”, naveo je sudac te dodao kako to nije bio slučaj s ocem Jasmine i Smiljane Martinom. Sudac kaže da je ljetovanje koje je Smiljana Srnec priložila kao dolaz bilo 2001. godine, a da se iovako ne radi o nečemu što bi imalo velik značaj u postupku.

Sudac je nabrojao laži koje su se iznosile ocu Martinu i nestanku Jasmine, između ostalog i da je na kruzeru i u Francuskoj te da se javlja Smiljani.

Do usmrćenja tupo-tvrdim predmetom došlo je u opuštenom stanju žrtve, što ide u prilog tome da je ubojica domaća osoba. Ona je jedina osoba koja je iznosila informacije o Jasmini kojima je za cilj bio ostavljanje dojma da je ona živa. Tijelo je cijelo vrijeme stajalo u škrinji, a Smiljana ju je držala u neuređenom dijelu, ispod stepenica, cijelo vrijeme uključenu u struju. Kad su ukućani zbog velikih računa za struju rekli da žele baciti škrinju, ona im je rekla da je s jednom tvrtkom dogovorila davanje stare škrinje u zamjenu za popust za novi uređaj, što su iz te tvrtke opovrgnuli.

“Smiljana Srnec psihijatrijski je sposobna za krivnju”, kazao je sudac i dodao da Srnec nije dala nikakvo objašnjenje za leš sestre u njenoj škrinji nego je samo rekla da svjedoci lažu.

Kao otegotna okolnost je uzeta izravna namjera, jačina ozljeda, da je žrtva mlada osoba u domu, skrivanje tijela u škrinji 19 godina. “Može se govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Skriva tijelo 19 godina, živeći s tijelom sestre u kući sa svojom obitelji”, kaže sudac. Olakšavajuće okolnosti su samo to što je Srnec majka troje djece. Kazna od 15 godina je najviša kazna prema zakonu iz 1997. godine.